Anders Tegnells stora oro – egna orden efter nya beskedet: ”Jag börjar bli mer och mer…”

Under de senaste månaderna har världen skakats av coronaviruset som fortsätter spridas till tusentals människor.

Statsepidemiologen Anders Tegnell är tveksam till om och när Sverige kan få folkimmunitet, på grund av ovissheten kring hur coronaviruset kommer fortsätta utveckla sig.

– Jag börjar bli mer och mer tveksam till om vi någonsin kommer få en riktigt bra känsla för hur immuniteten ser ut i befolkningen, säger han till Aftonbladet.

Coronapandemin har fortfarande järngrepp om världen.

Dödsfallen i Sverige fortsätter växa men ännu är det fortfarande viktigt att fortsatt hålla restriktionerna om social distansering.

Statsepidemiologen Anders Tegnell berättade tidigare i veckan om att de som insjuknat i viruset har uppvisat någon form av immunitet.

– Vi ser inga personer som insjuknar två gånger i covid-19, sa statsepidemiologen då enligt Aftonbladet.

STOCKHOLM 20200525 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under måndagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin och Covid-19. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Stora tvekan

Men huruvida vi kan uppnå en total folkimmunitet är Anders Tegnell tveksam till.

– Det är för mig helt klart att det är betydligt svårare att mäta befolkningsimmunitet för covid-19 än sjukdomar som mässling, röda hund och annat. Här är det inte förutsägbart, det sprids väldigt ojämnt, säger Tegnell till tidningen.

Osäker på folkimmunitet

På grund av spridningen som fortsätter visa sig vara ojämn säger Anders Tegnell att det är en svår möjlighet att försöka undersöka vidare kring hur viruset förs runt i samhället.

Anders Tegnell
Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

– Jag börjar bli mer och mer tveksam till om vi någonsin kommer få en riktigt bra känsla för hur immuniteten ser ut i befolkningen, och därför blir det viktigare och viktigare att titta på utvecklingen av nya fall.

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required