Anders Tegnells tunga besked inför framtiden – efter drastiska utvecklingen: ”Måste leva med sjukdomen”

I en intervju med Aftonbladet medger Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten felbedömt coronavirusets utveckling och att smittspridningen blivit värre än vad man tidigare befarat.

Nu kommer han med dystra besked inför framtiden, rapporterar Aftonbladet.

Den 1 september i år konstaterade Folkhälsomyndigheten i sin rapport till regeringen att : ”Den troligaste utvecklingen i spridningen av covid-19 i Sverige under det närmaste året är en relativ låg allmän spridning kombinerat med lokala utbrott”.

Men det stämmer inte riktigt överens med hur verkligheten ser ut idag.

Hittills har 230 514 personer bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige och 6 555 har dött av viruset.

Än så länge verkar inte smittspridningen ha stannat av.

Anders Tegnell säger i en exklusiv intervju med Aftonbladet att sjukdomen utvecklats på ett annat sätt än vad man först hade trott. Men det för att sjudomens utveckling varit svår att bedöma.

Enligt Anders Tegnell har Folkhälsomyndigheten tagit fram scenarion baserade på hur det sett ut i resten av världen. Men tyvärr har virusets utvecklats på ett annat sätt än vad man tidigare trott, både i omvärlden och i Sverige.

”Vi måste leva med den här sjukdomen”

Men i hopp om att få ned smittan har Sverige tecknat fyra vaccinavtal och om allt går enligt plan tror vaccinsamordnaren Richard Bergström att alla prioriterade grupper ska kunna vaccineras redan under våren.

Men trots vaccinet tror Anders Tegnell inte att livet kommer bli som vanligt för allmänheten, inte ens till sommaren.

– På något vis måste vi leva med den här sjukdomen. Får vi ett bra vaccin kan vi leva på ett sätt, men vi vet inte hur många vi kan vaccinera eller hur ofta man måste vaccinera. Det finns många oklarheter, säger han till Aftonbladet.

En utbrottsbenägen sjukdom

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en grupp framstående epidemiologer från Harward förutspått att vi kommer behöva leva med coronaviruset fram till 2025.

Foto: Anders Wiklund, TT/ Björn Larsson Rosvall /TT

Men enligt Anders Tegnell kan det pågå ännu längre än så.

– Det beror på hur stor vaccinationstäckning vi får, hur bra vaccinerna blir och hur långvarig immuniteten är. Det här är en utbrottsbenägen sjukdom. Jag tror att den här sjukdomen alltid kommer ha potential att skapa utbrott i miljöer där det samlas många människor, säger han till Aftonbladet.

Bra om vi förbereder oss

Anders Tegnell tror att det är bra om vi är förberedda på att liknande pandemier kan slå till igen. Därför vore det bra om vi bygger in det i vårt samhällstänk, bland annat i sjukvården.

– Vi måste också ha en äldrevård som kan tänka på medicinska risker med sådant här. Man måste ha utbildad personal som har möjlighet att jobba på ett tryggt sätt. Vi måste ha en skola som kan hantera en sådan här situation, så att elever får en bra utbildning. Vi måste bygga ett samhälle där det är lite lättare att hålla avstånd, där vi kan ta oss till jobbet utan att behöva trängas i kollektivtrafik. Det finns en hel del som vi kan göra, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);