Anders Tegnells prognos – då kan Sverige nå flockimmunitet

Statsepidemiologen Anders Tegnell är på allas läppar just nu. Är det inte i Sverige så utomlands. Men alltid handlar det om coronaviruset och den väg Sverige har valt att bekämpa viruset.

Hittills har det varit många dystra besked, men under torsdagen kom positiva nyheterdelar av Sverige kan uppnå flockimmunitet redan i maj.

Det var under torsdagseftermiddagen som Anders Tegnell var med i norska NRK. Där pratade han bland annat om ämnet flockimmunitet och berättade att Sverige kan nå det ganska snart, vilket Expressen var först med att berätta.

– Jag tror att vi kommer att nå den nivån av att folk blir sjuka innan vi når ett vaccin, säger han till NRK.

Enligt Tegnell skulle flockimmuniteten göra att det inte blir så kraftiga upp och nedgångar i antalet smittade. Viruset skulle alltså, på grund av att så många redan smittats och blivit immuna, få svårt att sprida sig.

”Vi får se om de har rätt”

Tegnell tror att flockimmunitet kan uppnås i Stockholm redan i maj, enligt Folkhälsomyndighetens matematiska modeller. 

– Våra modellerare tror på någonstans i maj. Matematiska modellerare är så bra som den input datan kan ge. Vi får se om de har rätt eller inte. Vi håller på att mäta immuniteten i befolkningen den här veckan och sedan ska vi fortsätta mäta det, säger han.

På torsdagens presskonferens varnar Tegnell dock från att börja lätta på rekommendationerna kring smittspridning i samhället. Han uppmanar också till att fortsätta hålla på social distansering, hålla avstånd, stanna hemma och vara försiktig om man är över 70 och eller tillhör en riskgrupp.