Ängel stals från sonens gravplats – nu ryter förkrossade föräldrarna ifrån: ”Ett inbrott i hjärtat”

När Mita och Anders Hellgren skulle besöka deras sons grav såg dem genast att någonting inte stod rätt till.

Den ängel, som vakat över Andreas i flera år, var försvunnen.

Mita och Anders son dog bara några veckor innan han skulle fylla 18 och begravdes på Leksands kyrkogård.

Gravplatsen har blivit en plats för familjen att samlas och sörja, men också en plats som de kan ta hand om finna lugn och ro vid.

– Ingen kan föreställa sig hur det är att förlora ett barn. I det ofattbara blir graven en viktig del i sorgen att ha en plats att gå till och känna samhörighet och kunna göra fint för Andreas, säger Mita till Newsner.

”Inbrott i hjärtat”

Här om dagen, när de skulle besöka Andreas grav, såg de att den ängel som legat och vakat över honom i 10-11 år var försvunnen.

Mita skrev ett inlägg om händelsen på Facebook som delats av tusentals.

”VEM ÄR DU? Som kunde stjäla ängeln som vakar över vår älskade Andreas från kyrkogården i Leksand”, skriver hon i inlägget.

VEM ÄR DU?Som kunde stjäla ängelnsom vakar över vårÄlskade Andreasfrån kyrkogården i LeksandTack till er som delar

Posted by Mita Hellgren Smed on Sunday, December 6, 2020

– Det är tungt och jobbigt och helt ofattbart varje gång man går dit. Men att då se att någon stulit ängeln som hans mormor lade där, det blev bara för mycket, säger hon och fortsätter:

– Den personen som gjort det här, skulle den personen vilja att samma sak händer den? Man måste förstå följderna av det och hur mycket det faktiskt skadar och hur ledsen man blir. Det är som att få inbrott, fast i hjärtat.

Vill se en ökad diskussion

Mita säger att responsen på Facebook har varit fantastisk.

– Spridningen har gjort att det känns som att den här ängeln inte kommer kunna användas någonstans. För så många vet att just den ängeln inte är där den hör hemma just nu, säger hon.

Mita och Anders väljer att dela med sig av händelsen för att göra andra uppmärksamma på problematiken och för att få andra att tänka till.

Foto: Privat

Förhoppningsvis kan en ökad diskussion göra att samma sak inte händer igen.

– Det är väl dit jag och Anders vill komma. Kan man inte låta någonting vara i fred längre, inte ens på en kyrkogård? Var kommer vi att hamna, måste vi ha låste kyrkogårdar eller ha särskilda öppettider?, säger hon till Newsner och fortsätter:

– Vi måste få ett stopp på det här. Alla har vi en när och kär där förr eller senare. Så det handlar om oss alla.

Hoppas att den kommer tillbaka

När Leksands kyrkogård fick veta vad som hade hänt familjen Hellgren ringde de upp för att prata med Mitas man Anders.

– De berättade att de hittat några änglar i en slänt. Men tyvärr var inte någon av dem våran ängel. Men som Anders sa, förhoppningsvis var det någon annan som fick tillbaka sin ängel.

Mita hoppas på att ängeln hittas och att den kan få komma tillbaka till Andreas grav och fortsätta vaka över honom.

– Det hade varit fantastiskt om det blev så. Hittar någon den får man jättegärna höra av sig till oss.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);