Foto: TT/TV4

Annie Lööfs smocka mot Jimmie Åkesson: ”SD har radikaliserats”

Centerpartiet säger fortsatt nej till SD-samarbete.
– De har kallat invandrare en social och kulturell belastning. Alltså, jag vill inte ge ett sånt parti inflytande, säger partiledaren Annie Lööf i TV4.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna.

Men Centerpartiet säger fortsatt nej. När partiledaren Annie Lööf gästade Malou von Sivers program ”Efter tio” i TV4 på tisdagen fick hon frågan varför.

– Både M, KD och L har ju öppnat upp för att samarbeta och förhandla med SD. C är det enda allianspartiet, det enda borgerliga partiet, som säger nej till att öppna upp med att förhandla med dem, säger Lööf i TV4 och fortsätter:

– Jag säger nej till att förhandla, budgetförhandla och samarbeta med Sverigedemokraterna.

Foto: Youtube/TV4

C-ledaren fortsatte gå till attack mot SD när hon fick lägga ut texten om varför Centern inte vill göra som M-KD-L.

– Det är för att de är ett främlingsfientligt populistparti. De har också rötterna i nazismen och rörelser som Bevara Sverige svenskt. Men vi ser också hur de agerar i dag, senast nu på morgonen var det en lokalpolitiker i SD som jämförde människor från Afrika med avföring. Deras ledande politiker, partisekreteraren och Jimmie Åkesson har bara de senaste månaderna sagt att religionen islam är avskyvärd. De har kallat invandrare en social och kulturell belastning. Alltså, jag vill inte ge ett sånt parti inflytande. Därför drar jag min röda gräns vid att förhandla och samarbeta med SD.

Lööf fick också frågan hur hon ser på om SD förändrats de senaste åren, vilket bland annat Moderatledaren Ulf Kristersson tidigare uttalat i SVT:s ”30 minuter”.

Men det viftade Centerledaren bort direkt.

– Jag har svårt att se hur SD förändrats, jag tycker snarare de har radikaliserats de senaste åren. När M och KD lagt sig närmare dem sakpolitiskt har SD flyttat sig ytterligare steg. De här uttalandena jag sa nyligen är ännu mer radikal ton än vad man hört SD de senaste åren, säger Lööf i TV4.

STOCKHOLM 20201011 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) efter söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. Foto: Jessica Gow / TT

Vad tycker du om detta? Vilket regeringsunderlag tror du har störst chans att vinna riksdagsvalet nästa år?

Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida, och tänk på att hålla god ton.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required