Annie Lööfs tuffa utspel – efter uppmärksammade orden om Josefin Nilsson: ”Förbannad”

Få har lämnats oberörda efter att ha sett och läst kring dokumentären om Josefin Nilsson. Ett öde som har väckt starka känslor och reaktioner från många olika håll.

En av de som nu kräver åtgärder är Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som nu rasar efter den tystnadskultur som rådit kring och om Dramaten.

I alla tider har kvinnor tvingats leva under förtryck i destruktiva förhållanden. Några få har lyckats ta sig loss från förhållandena, men många blir kvar i en värld full av mörker och olycka.

Men när dokumentären om Josefin Nilssons liv först publicerades på SVT play skapades en ny våg, en ny storm och längtan efter upprättelse inte bara för Josefin men för alla kvinnor som tvingats leva i dessa förhållanden.

För Josefin Nilsson blev det ett liv tillsammans med en man, som arbetade på Dramaten – som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Trots att mannen senare blev dömd för misshandeln, fortsatte mannen att vara kvar på arbetsplatsen.

Annie Lööf kräver åtgärder efter dokumentären om Josefin Nilsson
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Detta har skapat starka reaktioner från många håll.

Nu gör även Centerpartiets partiledare Annie Lööf  sällskap.

Hon har tröttnat på den tystnadskultur som har rådit kring Josefin Nilssons öde och kräver nu åtgärder.

– Det är djupt allvarligt skulle jag vilja säga. Det är ett arbetsgivaransvar och ett ledarskapsansvar. När jag hörde om en skådespelare som sa att hon behövde eskort till och från scenen, det är helt oacceptabelt och jag förstår inte hur en sådan arbetsgivare tänker och hur man månar om arbetsmiljön och tryggheten för sina anställda, säger Annie Lööf i P4 Extra, enligt Aftonbladet.

Annie Lööf om dokumentären: ”Skär i hjärtat”

Hon berättar vidare om vikten av att känna sig trygg på sin arbetsplats men också sina egna tankar efter att ha sett dokumentären.

– Jag såg dokumentären om Josefin Nilsson häromveckan, då skär det ju i hjärtat och man blir oerhört ledsen, men också förbannad när man ser det, säger hon i radioprogrammet.

Hon skriver även vidare på sin Instagram om sina känslor efter dokumentären.

”Män som hatar kvinnor. Hatar. Hotar. Slår. Mördar. Kränker. Det drabbar så många fler än man kan tro. Varje berättelse är en djup tragedi och ett misslyckande för samhället. Har precis sett dokumentären om Josefin Nilsson och hjärtat går sönder och jag känner sån vrede”‚ skriver hon och fortsätter:

”Oavsett vem som är förövaren, oavsett vilken position den har så kommer inte omvärlden längre att vända bort blicken. Vi talar med en röst och vi har fått nog. Vi tar fajten tillsammans. Vi brinner för alla de kvinnor som misshandlas, hotas och fått sitt liv förstört”.

Dokumentären om Josefin Nilsson har rört upp känslor. Foto: Hasse Fridén / TT

Annie Lööf om regeringens ansvar

Programledaren ställer då också frågan om inte regeringen kan ställa hårdare krav, vilket Annie Lööf håller med om.

– Absolut, i spåret av Metoo förra hösten kallade regeringen till sig de olika institutionerna för att diskutera de här frågorna, vad som förväntas av arbetsmiljön och hur man är som arbetsgivare och chef. Just för att kunna få statliga medel. Här har regering och riksdag ett särskilt ansvar, men man kan inte heller frånta det yttersta chefskapet – på till exempel Dramaten – det ansvaret. Det är självklart att oavsett arbetsplats så ska man leva upp till de lagar som finns och det sunda förnuftet, säger hon i radioprogrammet enligt Aftonbladet.

Vi alla måste ta ansvar och hjälpa de som bäst behöver det! Gör ett hjärta i kommentarsfältet för att skicka kärlek till Josefin och alla de kvinnor som blivit utsatta för dessa hemskheter!