Annika Strandhäll i Skavlan om sambons självmord

Före detta statsrådet Annika Strandhäll berättar om sambons självmord i Skavlan.

Hon hoppas kunna bryta stigmat runt detta ofattbart tuffa ämne och passar samtidigt på att hylla den bortgånge norske författaren Ari Behns familj, som varit öppna med sin sorg.

– Det var väldigt chockartat och svårt, säger Annika Strandhäll i SVT:s Skavlan och förklarar att det var efter nyheten om Behns bortgång som hennes egen familj tog beslutet att öppna upp om sorgen i media.

I fredagens avsnitt av Skavlan i SVT talar det före detta S-statsrådet ut om sambons Thomas självmord.

Foto: SVT

Anledningen att hon vill bryta stigmatiseringen runt psykisk ohälsa och självmord.

– Thomas tog ju sitt liv. Det var väldigt chockartat och svårt.

– Jag har ju levt med Thomas i 19 år. Vi har två fantastiska barn ihop och en bonusgrabb som varit i mitt liv sen han var sex år. Han är 25 nu. Man växer ihop på sätt och vis. För oss var det så att allteftersom tiden gick blev det uppenbart att Thomas inte mådde helt bra, säger Strandhäll i SVT-intervjun som man kan se i sin helhet i Skavlan här.

Hon förklarar att han tillhörde ”den kategori män som hade svårt att prata om sina känslor och sitt dåliga mående”.

Skavlan frågar då om Strandhäll försökte få honom att söka hjälp.

– Ja, det gjorde jag. 2016 tog jag upp med Thomas att jag trodde att han var deprimerad. Han slog väl ifrån sig. Men jag har nu fått veta, i efterhand, att i stället för att gå till läkaren och söka hjälp, beställde han antidepressiva över nätet. Han självdiagnostiserade sig. För en man går inte till läkaren. Det där är väldigt vanligt.

Foto: SVT

Strandhäll fortsätter att förklara om sin egen politiska yrke och hur hon arbetade med just de här frågorna.

– Men jag såg inte det som hände i min egen familj. Det är inte ovanligt. De här signalerna nådde inte riktigt fram till mig. Som många män ville han upprätthålla en fasad av styrka och ordning. Ingen på hans arbetsplats misstänkte heller att han mådde dåligt.

Hon förklarar att de sprang i cirklar, att relationen blev sämre. 2019 inledde de en separation. Annika och Thomas gick sedan i familjerådgivning, och på våren tog han kontakt med läkare, berättar hon.

– Många fler män än kvinnor tar livet av sig. Fler kvinnor är sjukskrivna för psykisk ohälsa, två tredjedelar av de som sjukskrivs för psykisk ohälsa är kvinnor. I självmordsstatistiken är 70% män.

Foto: SVT

Fredrik Skavlan frågar sedan Annika Strandhäll vad som hände efter att hon nåddes av beskedet om sambons bortgång.

– Tiden stannar lite grann. Dels är det väldigt speciellt att vara minister i det läget, för man vet att allting kan bli offentligt i morgon. Du har barn och familj att tänka på och skydda, de viktigaste i livet. Det var min äldsta dotter som hittade Thomas. Jag fick ta mig dit. Det var på kvällen. Man tar så klart tag i situationen. Men sen måste ju nästa samtal gå till statsministern för att hantera situationen.

Den första tiden efteråt beskriver hon som ”väldigt kaotisk”. Hon berättar också om mammans bortgång för två år sedan, och hur de känslorna var jämfört med sambons självmord.

”Han älskade sina barn över allt annat”

Hon beskriver dels en sorg, och dels en ilska. Hon tecknar en bild över en sambo som älskade musik.

– Man tänker på den enorma sorg och förlust som Thomas måste ha känt när han tog det här steget. För utöver att han var duktig på musik, vet jag ju också att han älskade sina barn över allt annat på jorden. Att då ta det steget och lämna…

Annika Strandhäll säger att familjens förhoppning nu är att genom att dela med sig av sin historia kunna hjälpa andra som är i samma situation.

Se hela intervjun i Skavlan här.

Skicka gärna er kärlek till alla andra familjer som drabbas av psykisk ohälsa ❤️

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT.