Anställda flyr vården – säger upp sig av utmattning: ”Vi är slutkörda”

Att uppsägningar inom vården skulle bli en effekt av pandemin varnade Vårdförbundet för tidigt. Nu vittnar flera anställda på iva i Solna om att de förlorat över 30 sjuksköterskor och undersköterskor på bara några månader. En av dessa är Sara Nordin, 36.

– Folk är gråtfärdiga och slutkörda. Vi kommer inte att orka växla upp igen om vi får en ny våg, säger Sara i en intervju med Aftonbladet.

Sjukskterska
Foto: TT

Vårdpersonal säger upp sig

Tuffa krissituationer och många timmar övertid i coronans spår har lett till att många inom vården lämnat in sin avskedsansökan. De orkar helt enkelt inte mer, något som Vårdförbundet och Kommunal vittnat om.

En av de som lämnat in sin avskedsansökan är Sara Nordin, som efter 16 år i vården lämnar neurointensiven för att undervisa istället.

”Det kommer inte att bli bra”

För Aftonbladet berättar Sara att hon, precis som många andra, kommit till en punkt då hon vill prioritera sin familj och sin hälsa.

– Jag har tillhört dem som försökt tänka att det kommer att bli bra men jag känner inte så nu. Det kommer inte att bli bra för oss eller våra patienter, säger Sara till Aftonbladet.

Sara berättar att hon upplever en oförståelse för vårdpersonalens arbetsvillkor från ledningen, vilket gjort att många inte orkar mer.

Hon menar att det finns en oro för en andra våg, då många inte kommer vara kvar eller ha orken att växla upp. Hon får medhåll från en undersköterska som vill vara anonym.

– Nu börjar de droppa av en efter en. Många erfarna har sagt upp sig. Det kommer att märkas kompetensmässigt snart. Och jag tror fler kommer säga upp sig snart, säger undersköterskan till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required