Anticimex varning – fler getingar än vanligt i sommar: ”Kan vänta oss en explosion”

Sommaren är härlig på många vis men att ha getingar surrande runt sig i tid och otid är någonting många gärna slipper.

Tyvärr verkar det som att vi får vänja oss vid de små liven i år. Enligt Anticimex kommer sommaren 2020 nämligen bli en riktig getingsommar.

Under sommaren 2018 genomförde Anticimex 86 377 getingsaneringar. Året därpå, 2019, genomförde Anticimex bara hälften så många.

Enligt Anticimex är vartannat år ett så kallat getingår. Och om mönstret följs även i år kan vi vänta oss en sommar med mycket getingar överlag i landet, vilket SVT Nyheter var först med att berätta.

– I fjol hade vi färre getingar, så i år kan vi vänta oss en explosion, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex till SVT Nyheter.

Olika från år till år

Varför beståndet följer detta mönster är inte helt klarlagt men enligt Anticimex kan det bero på en mängd olika saker som exempelvis tillgång till föda, väderförhållanden och boplatser.

Under de föregående åren är det region Skåne som drabbats värst. Men var det blir flest getingar i år är svårt att svara på, då det alltid är olika från år till år, skriver Anticimex på sin hemsida.

Husmorsknep mot getingstick

Att det blir mycket getingar i år är såklart bra för vårt ekosystem, men få vill ha ett stort getingbo som granne och många är rädda för att få sig ett stick.

Att bli stucken av en geting gör ont och i värsta fall kan man få en allergisk reaktion. Men det finns en hel del saker du kan göra för att lindra smärtan.

Bland annat kan en sockerbit suga ut giftet från sticket och göra att den värsta smärtan försvinner.

Vad tycker du om att det blir en getingsommar? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);