Äntligen: Boende för coronapatienter stänger ner – alla är friskförklarade: ”Otroligt glädjande”

För några veckor sedan, när coronaviruset slog till gentemot Sverige, öppnade Malmö stad ett boende specifikt för coronapatienter.

Men redan nu har man beslutat att stänga det. Varför? Jo, för att alla är friskförklarade, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera.

På boendet vid Värnhem i Malmö har det under de senaste veckorna vårdats personer med bekräftad covid-19.

Boendet är anpassat för patienter med så stort behov av stöd att de inte kunnat vistas hemma under sjukdomsperioden. Oftast har det rört sig om äldre personer som precis skrivits ut från sjukhuset.

På boendet har man inte bara fått vård och omsorg utan man har också kunnat förbereda sig på ett liv i vardagen på hemmaplan genom experthjälp från sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

”Kurvan har planats ut”

Sammanlagt har 44 personer kunnat vårdas på hemmet samtidigt. Men hittills är det bara 9 personer som utnyttjat resursen och nu är alla dessa nio personer friskförklarade.

Därför har man nu valt att stänga boendet.

– Alla våra boende har blivit friskförklarade. Det är otroligt glädjande. Vår kurva över smittade i Skåne har planats ut väldigt mycket, säger Pia Nilsson, enhetschef på omsorgsförvaltningen och koordinator för coronafrågor inom Malmö stad till Sydsvenskan.

Foto: TT

Boendet ska tömmas inom de kommande dagarna.

Förra veckan lyfte Socialstyrelsen fram Malmös arbete med covid-19 sjuka i äldreomsorgen som ett föregångsexempel.

Varje dag blir någon frisk från coronaviruset. Det finns hopp!

Dela gärna denna artikel för att sprida denna positiva nyhet vidare.