April april! Här är ”nyheterna” som du ska ta med en nypa salt i dag.

Lena Philipsson blir landshövding, ölledningar dras från ett bryggeri rakt in i Skellefteås kommunhus och prins Oscar får mellannamnet Kent efter pappa Daniels favoritband. En extremt händelserik nyhetsdag? Nä. Det är bara första april – och svenska medier roar sig lite extra dagen till ära.

Det var nog många som satte kaffet i halsen när Svensk Damtidning på fredagsmorgonen avslöjade att prins Oscar skulle få ett fjärde mellannamn, Kent, efter påtryckningar från prins Daniel som ville hylla favoritbandet med samma namn sedan de gått i graven. ”Kungen ska ha blivit informerad om namntillägget och väntas offentliggöra detta inom kort” skrev tidningen – men vaksamma läsare med koll på datumet avslöjade bluffen snabbt.

Även på många andra håll har det skojats friskt under första april. Nerikes Allehanda konstaterar exempelvis att Örebro kommun byter ut kött mot gräshoppor, skalbaggar och larver i maten på skolor och äldreboenden – och anrika Lunds universitet väljer passande nog att just på fredagen byta namn till Lundes universitet efter förra årets kritiserade lilla maskot, lejonet Lunde.

Men frågan är om inte Skansen har levererat det allra bästa aprilskämtet. I ett Facebook-inlägg skriver djurparken att de tänker bygga ett hägn för skvadrar i syfte att bidra till den biologiska mångfalden. Problemet? En skvader är ett fantasidjur vars framdel är en hare och bakdelen är en tjäder. Men visst förtjänar de beröm för sin klockrena bild:

Bildkälla: Skansen (Facebook)

skvader

Här är några andra nyheter att ta med en nypa salt i dag:
Värmlands Folkblad rapporterar att världssvälten kan ha blivit löst i Torsby tack vare en idé om hur människor kan smälta cellulosa. Flingor gjorda av gran- och tallflis är den nya produkten och platschefen för AB Karl Hedin i Torsby, Christian Fryklund, kommenterar kort och gott att det är ”skitgôtt”.

– I Jönköpings län menar Sveriges Radio P4 Jönköping att en ny landshövding äntligen har blivit klar. En politiker? Nej – det handlar istället om artisten Lena Philipsson.

Gefle Dagblad avslöjar ett ”hemligt” förslag som innebär att en tysk industrikoncern vill dra en fem meter hög motorväg genom centrala Gävle – med fri fart, precis som på Autobahn. ”En del hus kanske måste rivas längs vägen” skriver de i ett videoklipp med en tillhörande bild på Gävle Teater.

– Om du jobbar inom Skellefteå kommun kan du vänta dig gladare, och aningen blötare, stämning inom kort. I alla fall enligt artikeln i Norran som meddelar att kommunen väljer att dra ölledningar från Skellefteå bryggeri och rakt in i kommunhuset.

Bildkälla utvald bild: Kate Gabor, Kungahuset.se

Gick du på något av aprilskämten – eller känner du någon lättlurad person som säkert gjorde? Dela gärna vidare artikeln till dina vänner så får du se vad de har att säga.