Arbetsdomstolens beslut: Barnmorskan får inte rätt att vägra aborter

Barnmorskan Ellinor Grimmark sökte jobb på tre sjukhus i Jönköpings län men nekades arbete. Anledningen? hon vägrade skriva ut dagen efter piller eller göra abort på grund av sin religion. Efter det har barnmorskan anmält Jönköpings region för diskriminering, ett fall som gick vidare till Arbetsdomstolen.

2014 stämde barnmorskan Ellinor Grimmark Jönköpings Region då hon menat att de diskriminerat henne när hon nekades jobb för sin kristna tro. Jönköpings Region förklarade att hon nekades jobb för att hon vägrade att utföra vissa arbetsuppgifter, bland annat att göra abort och ge ut dagen efter piller.

Diskrimineringsombudsmannen och Jönköpings tingsrätt ansåg att det inte handlade om diskriminering, och därför förlorade Ellinor fallet. 

Barnmorskan valde dock att ta fallet vidare, vilket ledde till rättegång i Arbetsrättsdomstolen. Och under onsdagen stod det klart att hon förlorar fallet även där, det skriver SVT.

När SVT frågar Ellinor Grimmark vad det betyder för henne svarar hon:
– Det är viktigt för att jag tycker att rätt ska vara rätt. Det är en jättestor statlig myndighet som utövar press på sin personal. Du ska tycka på ett visst sätt, annars ska du inte jobba här och är det så att du råkar uttala dig på ett annat sätt, då får du sparken, säger hon.

Tycker du att domstolens beslut var rätt? dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.