Årets julklapp är evenemangsbiljetten – beskedet möts av starka reaktioner: ”Kanske ska tänka efter”

Årets julklapp 2021 har utsetts. Det blir evenemangsbiljetten.

– I år är den mest eftertraktade julklappen det vi har ett uppdämt behov av, säger Emma Hernell, vd på HUI, i ett pressmeddelande.

– Det var inte riktigt rätt tajming, kontrar Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, i en intervju med Expressen.

I 34 raka år har HUI Research utsett ”Årets julklapp”. Det ska vara en gåva som ligger rätt i tiden, som är en nyhet eller har fått ett nyväckt intresse, och som svarar för ett stort försäljningsvärde eller säljs i ett stort antal enheter.

Just att representera den tid vi lever i, är något som har märkts tydligt under coronapandemin. I fjol var det stormköket som utsågs till årets julklapp, eftersom myndigheterna då uppmanade oss att umgås utomhus.

Och när HUI Research under onsdagen avslöjade årets julklapp 2021, så föll valet på evenemangsbiljetten. Detta med motiveringen att folk har saknat att umgås, ha kul och uppleva saker tillsammans – och att man nu kan gå tillbaka till aktiviteter som inte ägt rum sedan pandemins start.

julklapp, årets julklapp 2021
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Årets julklapp är evenemangsbiljetten

I ett pressmeddelande förklarar HUI att de har märkt av folks vilja att komma ut och träffa människor när restriktionerna nu har lyfts.

– I år är den mest eftertraktade julklappen det vi har ett uppdämt behov av, nämligen biljetter till kultur- eller sportevenemang. Och det påverkar i sin tur även andra delar av handeln. Vi ser tydligt hur evenemang, rekreation och kultur skapar behov och fungerar som en motor också för annan typ av konsumtion, säger Emma Hernell, vd på HUI, i ett pressmeddelande.

I motiveringen står det också att läsa: ”2022 kommer präglas av socialt umgänge, rekreation och uppdämt behov av att uppleva.”

konsert, evenemang
Foto Pontus Lundahl / TT

Kritiken mot beskedet

Men det är inte alla som tycker evenemangsbiljetten är en bra idé som årets julklapp.

Eftersom smittspridningen samtidigt ökar på flera håll i Europa, och pandemin inte är över, reagerar flera experter på beskedet.

– Vi har ju kontroll på pandemin i varje fall ganska bra i Sverige, men det är ett tryck utifrån som hotar att försämra situationen. Så det var inte riktigt rätt tajmning, även om jag förstår att folk har saknat det, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Expressen.

– Jag blev lite paff när jag hörde det. Det kanske blir en självuppfyllande profetia, att alla vill att det ska bli så här. Men kanske ska tänka efter lite, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, till Expressen.

Emma Hernell, vd på HUI, slår samtidigt fast att årets julklapp inte är en köprekommendation och att man fortsatt ska följa myndigheternas råd.

Vad tycker du om beskedet? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare för att säga din åsikt!

Årets julklapp genom åren

1988 Bakmaskinen
1989 Videokameran
1990 Woken
1991 CD-spelaren
1992 TV-spelet
1993 En doft (parfym)
1994 Mobiltelefonen
1995 CD-skivan
1996 Internetpaket
1997 Elektroniska husdjuret
1998 Dataspelet
1999 Boken
2000 DVD- spelaren
2001 Ett verktyg
2002 Kokboken
2003 Mössan
2004 Den platta TV:n
2005 Ett pokerset
2006 Ljudboken
2007 GPS-mottagaren
2008 Upplevelsen
2009 Spikmattan
2010 Surfplattan
2011 Den färdigpackade matkassen
2012 Hörlurarna
2013 Råsaftcentrifugen
2014 Aktivitetsarmbandet
2015 Robotdammsugaren
2016 VR-glasögonen
2017 Elcykeln
2018 Det återvunna plagget
2019 Mobillådan
2020 Stormköket
Källa: HUI Research

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);