Artisten rasar efter äldreboendets misskötsel av alzheimersjuke pappan: ”Vill vara en röst utåt”

När Pernilla Andersson, artist och gift med ”Dregen”, åkte för att hälsa på sin alzheimerssjuke pappa på äldreboendet blev hon förfärad över vad hon fick se.

Pernilla hittade sin pappa sittandes i sin egen avföring, vilket inte heller var första gången det hände. Nu höjer hon rösten för att äldre sjuka ska tas på allvar inom vården och äldreomsorgen.

–Jag vill vara en röst för pappa som inte har ord, säger Pernilla när hon gästar Nyhetsmorgon.

Första gången Pernilla Andersson upptäckte att hennes alzheimerssjuke pappa satt bortglömd i sin egen avföring på äldreboendet gjorde hon ingen stor grej av det, då hon tänkte att det var ett misstag som endast händer en gång. Men det hände igen, och denna gång hade avföringen torkat in ordentligt.

– Då blev så jävla förbannad. För vi pratade om att det måste finnas ett inkontinensskydd för att det finns en situation där bak. Ändå fanns det inte det, den här gången heller, berättar Pernilla.

”Jag kommer vara en vagel i ögat på dem nu”

Händelsen blev en larmklocka. När Pernilla gästar Nyhetsmorgon så berättar hon att hennes pappa inte är den första med demenssjukdom som inte får den bevakning eller skötsel han behöver. Nu vill hon, med hjälp av sin make och andra, starta en fond och insamling, för att belysa demenssjuka, och för att stötta deras anhöriga.

– Jag försöker vara en röst för de som inte orkar, och för pappa som inte har någon röst, säger hon.

Men trots händelsen kommer Pernilla inte att låta hennes pappa förflyttas från boendet.

– Jag gör det ju väldigt enkelt för dem om jag inte låter honom bo kvar. Jag kommer att vara en vagel i ögat på dem nu, säger Pernilla.

 

Nu jobbar Pernilla för att ingen ska råka ut för något liknande. Dela gärna för att hjälpa henne höja rösten för Sveriges äldre sjuka.