Bilderna har ingenting med texten att göra, Foto: Shutterstock

Ättiksfallet: Advokaten ifrågasätter flickans trovärdighet – menar att föräldrarna svartmålats

Åklagaren har svartmålat den ättiksförgiftade flickans föräldrar, anser mammans försvarare. Hon vädjar till domstolen att se till fakta och lägga känslorna åt sidan.

Försvarsadvokat Ebba Gerleman anser att det i den långa rättegången har avhandlats många saker som inte borde ha någon betydelse för domen.

– Mycket har sagts för att visa att min klient och hennes man är dåliga människor, säger hon.

– Det är väldigt lätt att dras in i den här negativa bilden som åklagaren har målat upp.

Den åtalade mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman i en paus tidigare under rättegången i Lunds tingsrätt. Arkivbild.
Den åtalade mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman i en paus tidigare under rättegången i Lunds tingsrätt. Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Ebba Gerleman trycker på att hon försvarar en person som tycker att de egna barnen är det viktigaste i hennes liv. Men hon understryker att målet inte handlar om mammans karaktär, utan de handlingar som beskrivs i åtalet.

– Vi dömer inte människor baserat på karaktär eller på vad vi tror har hänt.

Hon uppmanar domstolen att bedöma bevisen med objektiva ögon, utan förutfattade meningar.

Ifrågasätter flickan

Det finns många förhör, bland annat med flickans syskon, som motsäger den bild som åklagaren gett av hur det har gått till i familjen, tycker försvarsadvokaten.

Vad flickan själv berättat i förhör tycker hon också att man ska förhålla sig försiktigt till. Hon förhördes många gånger av polisen och kan ha sagt saker bara för att få slut på förhören, menar hon.

– Mycket av det som sägs är motsägelsefullt och svårförklarligt.

Hon pekar också på att flickan kan ha påverkats av många runtomkring henne, exempelvis de personer från socialtjänsten som vakade vid hennes sjukhussäng.

Hon har befunnit sig i en miljö på sjukhuset som präglats av spekulationer kring vad som har hänt. Det finns en påtaglig risk att flickan har sagt saker som hon har fått till sig av andra, framhåller advokaten.

Full av skador

Föräldrarna har dock mycket att förklara sedan deras dotter natten till julafton 2022 förts till sjukhus med hela kroppen full av skador.

Hon var inte bara kraftigt nedkyld och förgiftad av ättika — hon hade mängder av ärr, sår och blåmärken och även skador i underlivet.

I armarna hade hon spår av gamla frakturer som läkt fel på grund av utebliven vård och hon hade också spår av allvarliga brännskador.

Åklagare Ingegerd Jigin vill att föräldrarna döms till mer än tio års fängelse för bland annat synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande.

Den som inte har utfört det har vetat om det, resonerar åklagaren. I egenskap av föräldrar har de åtalade också ett så kallat garantansvar, understryker hon.

Fakta om åtalet

Källa: Åklagarens stämningsansökan

  • Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka har åtalats på sju punkter.
  • Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed försatts i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd.
  • Två fall av olaga frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Även långt tidigare ska flickan hållits instängd. Det ska ha skett tidvis, mellan april 2020 och juni 2022, i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.
  • Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan, som bland annat innefattar att hon utsatts för svält eller i vart fall kraftig undernäring. Föräldrarna åtalas även för grov fridskränkning.
  • Föräldrarna nekar till brott.
  • Rättegången i Lunds tingsrätt pågår till och med den 23 januari.
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev