Aviciis föräldrar startar stiftelse till minne av sonen – för att hjälpa folk med psykisk ohälsa

.

Det var i slutet på april ifjol som nyheten nådde världen att 28-årige Tim Bergling avlidit. Artisten, som gick under artistnamnet ”Avicii”, befann sig då på en semester i Oman tillsammans med sina vänner.

Musikarvet efter Tim lever kvar, och fansen fortsätter att hedra hans minne världen över.

Världsstjärnans föräldrar har nu valt att starta en stiftelse i sonens namn, uppger de i ett pressmeddelande på tisdagen. Stiftelsen, som fått namnet Tim Bergling Foundation, kommer att fokusera på frågor kring psykisk ohälsa och suicid, uppger SVT.

STOCKHOLM 20080317 Galapremiär av Colin Nutleys film ”Angel” i närvaro av skådespelare och regissör på biografen Rigoletto i Stockholm. Bilden: Anki Lidén och Klas Bergling. Foto: Bertil Ericson / TT

Så här säger familjen:

”Inledningsvis kommer stiftelsen att fokusera på att stödja personer och organisationer som arbetar förebyggande inom områdena psykisk ohälsa och suicid. Andra områden som stiftelsen kommer att verka inom är klimat, biståndsverksamhet, hotad natur och utrotningshotade djurarter. Stiftelsens ändamål får fullföljas såväl i Sverige som utomlands”, skriver Tim Berglings familj i ett pressmeddelande, uppger SVT.

Polisen i Oman har sedan tidigare berättat att de inte misstänker något brott i samband med dödsfallet. I slutet på april valde familjen att berätta om hans bortgång.

I ett öppet brev, som Aftonbladet publicerade, från presskontakten Ebba Lindqvist skriver familjen om hans död.

”Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress”
”När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid”
”Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad. Den du var och din musik kommer att bära minnet av dig vidare. Vi älskar dig, Familjen”, skrev familjen då i brevet.

Tim Bergling blev 28 år.

Tim ”Avicii” Bergling. Foto: TT/AP Photo/Charles Sykes

Avicii beskrivs som en begåvad musiker med ett stort hjärta. Han lämnade oss alldeles för tidigt. Dela gärna för att hedra hans minne.