Axel räddade fem liv efter sin död – nu får familjen möta de som fått hans organ

Den 22 mars fick 44-årige Malin Tidblom det besked som alla föräldrar någon gång fasar för – hennes son hade avlidit. Axel Tidblom var bara 14 år när en svår trafikolycka tog hans liv, men innan det hade han tagit ett beslut om vad som skulle hända med honom efter hans död, han ville donera sina organ. 
– Vad ska du med dina organ till när du inte lever? Bättre att någon annan får dom, sa Axel när ämnet diskuterades innan olyckan. 

Efter Axels död har han räddat livet på fem personer, bland annat en tolvårig pojke som familjen nu samlar mod till att träffa.

Den 21 mars 2016 blev 14-årige Axel Tidblom påkörd av en bil när han satt på sin cykel. Smällen var allvarlig och Axel fick åka till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Dagen efter, den 22 mars klockan 16.22, fick hans familj mardrömsbeskedet att han inte skulle klara sig. 

Bara några veckor innan olyckan hade familjen diskuterat organdonation runt middagsbordet, då ämnet diskuterats i Axels skola. Då hade Axel varit fast besluten om att han ville donera sina organ om något skulle hända honom.
– Vad ska du med dina organ till när du inte lever? Bättre att någon annan får dom, ska Axel ha sagt enligt ett facebookinlägg som hans mamma skrivit. 

Facebook/MOD – Mer organdonation

När familjen fick frågan om organdonation efter Axels död var svaret självklart, och fram till idag har 14-åringen redan räddat livet på fem personer.
– Det var så skönt att veta hur Axel ville ha det i den stora sorg vi var i. Eller ja, vi är fortfarande i den. Det har inte gått särskilt lång tid, även om dagarna ibland känns oändliga i vår saknad, skriver mamma Malin på Facebooksidan MOD – Mer organdonation. 

Familjen har haft kontakt med en av personerna som Axels organ räddat livet på, och planen har varit att träffas, men sorgen efter sonens död är fortfarande för tung. 
– Ju mer vi tänkte på det insåg vi att vi inte riktigt är mogna för det mötet än. Men vi kommer att göra det i framtiden. Det blir på något sätt som att vi träffar Axel, fast ändå inte, säger Axels mamma till Expressen.

– Vi får aldrig tillbaka Axel, men han kommer alltid finnas med oss, på samma sätt som han alltid kommer finnas hos de personer som lever tack vare hans goda gärning. Han är vår hjälte, skriver hon på Facebook.

Trots sin unga ålder tog Axel ett beslut som räddade livet på fem personer. Dela gärna om du blev berörd och inspirerad av familjens berättelse.