Aye, 23, bär slöja – fick inte jobb på SAS

Aye Alhassani, 23 år, var på anställningsintervju hos SAS under tisdagen. 

Då fick hon beskedet hon inte ville ha. 

Men det är förklaringen som får henne att se rött. 

Aye sökte en tjänst som incheckningspersonal på flygbolaget SAS. 

Efter en lång rekryteringsprocess fick hon äntligen komma på intervju. Den gjordes av ett rekryteringsföretag på uppdrag av flygbolaget. 

När hon kom dit fick hon höra att SAS inte anställer incheckningspersonal som bär religiösa symboler. 

– Rekryteraren frågade om jag kunde tänka sig att ta av mig slöjan, att det var ett ultimatum för att få jobbet på SAS. Men för mig är det inget alternativ, säger Aye Alhassani till SVT

Efter detta bestämde hon sig för att skriva en insändare. Den har gett hennes fall stor uppmärksamhet. 

– Det jag utsattes för känns så diskriminerande och fel på många sätt. Det sätter stopp för både företag och personer att utvecklas. Jag tycker det är ignorant och helt fel. 

SAS förklarar såhär: 

– Vi har en uniformspolicy som innebär att alla ska ha en enhetlig klädsel. Det är uniformsregler som gäller alla, oavsett religion, etnisk bakgrund, kön, eller politisk åsikt. Endast de plagg som nämns i policyn är tillåtna, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige, till SVT.

Han hänvisar också till en EU-dom som ger företaget rätt att neka slöja. 

”I domen diskuteras det att det finns ett problem med religiösa symboler, i förhållande till neutralitetsprincipen. Vad vi lär oss av denna dom är att den muslimska kvinnan stängs ute ur arbetslivet pågrund av hennes val till att bära slöja. Mitt fall är en konsekvens av EU-beslutet i svensk kontext”, skriver Aye i sin debattartikel

Vad tycker du, har Aye rätt? Dela gärna för att se vad dina vänner tycker.