Badvakter såg på när pojke kämpade för sitt liv – då var Kim den enda som agerade: ”Ingen kan ha missat”

En livlös pojke drogs upp i vattnet och panik utbröt. Men trots att det var fem badvakter på plats var det ingen som ingrep.

Nu ryter Kim Norling ifrån.

– Vad har dessa badvakter för utbildning? En utbildad badvakt borde ha varit på plats och tagit kommandot, en borde ha påbörjat HLR och en annan borde ha ringt 112 omgående, säger Kim.

Det var i måndags, när Kim Norling och hennes fem barn besökte Hallstaviks utomhusbad med en väninna, som den hemska olyckan ägde rum.

Efter att ha badat och lekt en hel dag var det dags för ett sista dopp i poolen innan hemfärd. Men innan familjen hann kliva upp ur bassängen utbröt kaos.

– Jag stod och lekte med två av mina barn i vattnet när jag hörde någon ropa att det var ett barn i vattnet. Jag stod med ryggen till och när jag vänder mig om ser jag hur en höggravid kvinna försöker lyfta upp ett livlöst barn ur vattnet. Det var det absolut värsta jag har sett, säger Kim till Newsner.

Panik utbröt på Hallstaviks utomhusbad

Kim beskriver att panik utbröt på platsen, pojken lyfts upp ur vattnet och man försöker skaka liv i hans livlösa kropp.

– Alla skriker i panik men ingen gör någonting. Det fanns fem badvakter på plats men ingen av dem kommer till undsättning. Ingen av dem tog kommandot och gjorde någonting, säger Kim.

Kim försöker få upp sina barn ur vattnet och ber dem gå upp på stranden, där hennes väninna tog hand om minstingen. Sedan ingriper hon själv.

– Jag är utbildad i HLR och hjärtstartare och är SMS-livräddare. Men jag har aldrig gjort det på ett barn. Men jag gick fram och satte mina händer på hans bröstkorg och började göra kompressioner, säger Kim och fortsätter:

– Sedan hann jag bara börja innan jag såg hur hans blick började flacka och han vaknade till.

Badvaktens fråga upprör

Enligt Kim var det inte förrän pojken vaknade till liv som en badvakt kom fram och frågade om hen skulle ringa 112.

– Vad har dessa badvakter för utbildning? En utbildad badvakt borde ha varit på plats och tagit kommandot, en borde ha påbörjat HLR och en annan borde ha ringt 112 omgående, säger Kim och tillägger:

Personal på en badplats bemannad med badvakter som drivs av kommunen bör ha kännedom om allvarlighetsgraden i drunkning!!

Både hon och barnen är fortfarande skärrade över händelsen.

– Jag kan fortfarande höra pojkens mammas dödsskrik. Ett sådant skrik man ser på film, en mamma som tror att hennes barn precis har dött. Helt tröstlös.

Men det är inte bara badvakternas agerande Kim är upprörd över. När pojken vaknat till liv och kunde tas om hand av ambulanspersonal fortsatte resterande besökare bada och leka som vanligt.

– Jag har legat och tänkt på det här och tackat gud så många gånger för att det gick bra och att mina barn är vid liv. Men jag kan inte sluta störa mig på att människor helt hjärtlöst fortsatte att bada efter den här händelsen, säger Kim och tillägger:

– Alla kanske inte uppfattade vad det var som hade hänt men ingen kan ha missat dödsskriket från mamman och att en pojke höll på att dö. Det är ett människoliv, ett litet barn och folk bara ryckte på axlarna och fortsatte bada.

Skarpa kritiken mot badplatsen

Kim vill inte enbart rikta ansvaret mot den enskilde individen, hon tycker att personalen på badplatsen borde stängt för dagen.

– Det är en kommunal badplats med badvakter. Jag tycker att man borde ha tömt bassängen på folk och stängt för dagen.

Kim delade med sig av händelsen i ett inlägg på Facebook.

”Jag tycker att Hallstaviks utomhus bad hanterade situationer så fruktansvärt dåligt och bör skämmas!!Och nej jag säger inte att det var deras fel eller att dom ansvarar över alla i bassängen då man badar under eget ansvar MEN varför överbefolka poolområdet?! Vad är Max antalet människor i poolen? Borde man kanske HALVERA det så badvakterna har en chans att ens se en olycka?Enligt Norrtälje Kommuns hemsida så ANSVARAR kommunen att citat-1- all personal har livräddningskompetens2-INGRIPA och följa vår handlingsplanKänns inte som att det stämmer överens med det som skedde”, skriver hon i inlägget.

Hon vill också skicka en stor eloge till den höggravida kvinnan som lyfte upp pojken i vattnet.

”Tack gode gud för den höggravida hjältinnan som lyfte upp honom! Vad hade hänt om det ens hade gått 5 sekunder till under vattnet?”, skriver hon i inlägget.

Hon vill också understryka hur viktigt det är att aldrig låta sina barn bada ensamma.

– Släpp aldrig barnen ur uppsikt. Inte en sekund. Man tror att drunkning är som på film, att barnen ska plaska och skrika. Men så är det inte, det går på en sekund och det sker i tystnad, säger Kim till Newsner.