Bagaren Tomas har samlat in 60.000 kronor – för att baka och leverera mat till vårdpersonal

Några som drabbats hårt av corona-pandemins effekter är restaurangbranschen. Många krögare har tvingats skicka hem sin personal, och för vissa har det varit så illa att de fått stänga igen sin verksamhet.

Bagaren Tomas Persson, som driver Roslagsbageriet norr om Stockholm, har även han drabbats av de negativa effekterna som pandemin orsakat. Men istället för att låta sin personal bli sysslolös så låter han dem tillsammans med honom, göra 750 matsäckspåsar åt all helgpersonal på Norrtälje sjukhus.

– Hur jävligt man än har det så finns det alltid de som har det jävligare. Sjukhusen har det värre, så vi gör något för dem, samtidigt som jag får göra mackor tillsammans med min personal, säger Tomas till Newsner.

Ska göra lunchmackor åt 750 stycken sjukvårdare

Coronavirusets spridning slog precis som mot andra bagerier, hårt mot Roslagsbageriet i Norrtälje.

Att skicka hem personal tog emot för Tomas Persson, som märkte att beställningarna minskade.

Men även om Tomas verksamhet blev lidande så visste han att sjukvården hade det värre, och därför ville han göra något för dem.

Fick in 60 000 kronor via swish

Att mätta all helgpersonal utan pengar skulle bli svårt, därför vände han sig till sociala medier för att se om folk var villiga att skänka en slant.

– 20 kronor för en person märks inte av, men om om flera hundra swishar det eller mer så får man ihop ganska mycket, säger Tomas till Newsner.

I ett Facebookinlägg skrev Tomas att han hade en vision om att få in tillräckligt med pengar för att han och hans personal skulle kunna baka lunchmackor till all helgpersonal på Norrtälje sjukhus.

Utmaning! Nu på fredag den 3e tänkte vi göra ett försök att vi tillsammans (bageriet och ni underbara följare och…

Gepostet von RoslagsBageriet am Sonntag, 29. März 2020

På bara ett dygn hade Tomas fått in 30 000 kronor via swish, och efter två dygn var han uppe i 60 000 kronor.

– Det är helt fantastiskt att se hur många som är villiga att hjälpa till, säger Tomas till Newsner.

Då Tomas pratat med sjukhuschefen visste han att 750 personer skulle jobba under helgen, och där sattes ribban.

– För de pengar som blir över kommer vi att baka år vård- och äldreboenden, säger Tomas, som i helgen ska göra 750 påsar med mackor och juice till vårdpersonal.