Bakslaget i nya tobakslagen – stan svämmar över av cigarettfimpar

Nya rökförbudet infördes 1 juli och gäller på uteserveringar, vid busshållplatser, perronger och entréer.

Men trots detta svämmar stan över av fimpar i Malmö, rapporterar P4 Malmöhus.

Fler fimpar än någonsin

Efter ett nytt rökförbud har rökarna försvunnit från bland annat uteserveringar.

Men det betyder i praktiken att rökarna bara har flyttat på sig och nu finns det fler fimpar på gatorna än någonsin, enligt P4 Malmöhus.

– Det som tidigare fanns på uteserveringarna hamnar nu på Malmö stads områden, säger Johan Björklund, sektionschef på Serviceförvaltningen i Malmö Stad, till P4 Malmöhus.

Trots utspridda askfat

Många nya soptunnor med askfat har satts upp i flera städer. Man har även försett gatorna med askkoppar. Men det spelar ingen större roll då beteendet har fortsatt med att slänga fimpar, om inte värre.

Informationen brister

Det behövs mycket mer informationsspridning enligt Johan Björklund och mönstret måste brytas.

– Det behövs mycket information från hälsomyndigheter, vi kör en rökkampanj nu på våra bilar på stan om vad det innebär när det hamnar i dagvattenbrunnar för miljön och så vidare, så det är information och åter information, säger Johan Björklund till P4 Malmöhus.

Rökkampanj hoppas ändra beteendet

Många kritiker menar att information för var man får röka inte framgår särskilt tydligt i lagen, utan det mesta fokuset ligger på var man inte får röka. Johan Björklund meddelar att de därför ska startas en rökkampanj och hoppas nå ut till så många som möjligt.

Vad tycker du om tobakslagen? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.