Christina gick ner 12 kilo på kort tid – hyllar effektiva metoden: ”Nu orkar jag leka med barnbarnen”

Christina Johansson gick ner 12 kilo på drygt fyra månader med hjälp av ”ballongmetoden” – en ballong i magsäcken som gjorde att hon blev mätt på mindre mat.

– Nu orkar jag till och med åka pulka med barnbarnen och det vågade jag inte ens drömma om att jag skulle kunna göra för bara några år sen, säger Christina.

Christina Johansson har alltid haft problem med vikten och har försökt att gå ner i vikt under många år.

Hon har testat olika dieter, motionerat och varit med i Viktväktarna, men ingenting har fungerat.

– Jag har tyvärr med mig dåliga matvanor hemifrån. När jag växte upp var det inte så noga med näring och välmående. Ofta blev det både lördags-, söndags- och mitt-i-veckan-godis, säger Christina Johansson.

I skolan blev hon retad för att hon var tjock men ändå lyckades hon klara sig igenom uppväxten utan att självförtroendet påverkades nämnvärt.

– Jag har tänkt att jag är som jag är men jag har undvikit att visa mig i bikini. Som vuxen har det värsta dock varit att jag inte har orkat leka med mina barn och barnbarn, att jag har haft ont i knän och haft svårt att röra mig. Till slut kände jag att jag måste göra något åt detta, säger hon.

christina johansson
Foto: Privat

Bestämde sig för att gå ned i vikt

Christina började läsa på om olika viktminskningsmetoder, bland annat gastric bypass.

Hon kände sig dock tveksam och sökte istället efter något som skulle kunna få henne på rätt köl och skapa långsiktig förändring utan att innebära ett kirurgiskt ingrepp.

Via Internet läste Christina om ballongmetoden och blev intresserad av den så kallade Ellipseballongen som erbjuds av Centrum för viktminskning.

– Jag kände att det var en metod som passade mig och tyckte det var skönt att det inte krävdes någon kirurgi, säger hon.

Christina tog kontakt, pratade med en sjuksköterska, deltog i ett webinar där hon fick svar på många av sina frågor och bokade en tid för insättning.

– Jag var inte direkt nervös inför att sätta in ballongen men däremot lite fundersam kring om jag skulle klara av att svälja kapseln med ballongen. När jag väl skulle svälja den fick doktorn hjälpa till och då gled den ned så fint, så det gick väldigt bra.

våg, måttband, viktminskning
Genrebild. Foto: Shutterstock

Christina provade ”ballongmetoden”

De första dagarna efter insättningen kändes det som om det var något som låg och skavde lite i magen. Christina åt flytande – lite men ofta. Rätt snart lärde hon sig att om hon bara hade något i magsäcken så försvann skavet.

Illamående slapp hon men så var hon också noga med att ta sina mediciner mot illamående de första dagarna.

Efter tre veckor åt Christina fortfarande ofta men lite. Det gick fort att anpassa storleken på måltiderna efter vad hon kunde äta. Två deciliter mat, fem gånger om dagen var en lagom dos för att Christina skulle må bra.

Hon undvek fet mat och kolsyra eftersom detta gav henne halsbränna. Och så var hon noga med att tugga maten noga och att komplettera med mycket vatten.

– Jag uppskattade verkligen stödprogrammet av sjuksköterskan och dietisten på Centrum för viktminskning. Jag fick tips, råd och stöd och det kändes så bra att kunna prata med dem om saker som var jobbiga. Bland annat var jag lite orolig över hur det skulle gå när ballongen skulle tas ut men då hade dietisten massa bra råd, säger Christina.

christina johansson, ballongmetoden
Foto: Privat

Förvandlingen efter ballongmetoden

Christina vägde 97 kilo när hon satte in ballongen. Hon har ett par kilo kvar att gå ner innan hon är nere på sin målvikt som är 80 kilo. Men glädjen över att ha tappat tolv kilo genom ballongmetoden går inte att ta miste på.

– När jag hade gått ner 12 kilo firade jag genom att köpa nya kläder. Det går nästan inte att beskriva känslan när jag gjorde det. Bara en sån sak som att ta på sig ett par byxor och att linningen syns och att ingenting hänger över! Armarna utefter sidorna – utan att man har något i vägen! Men det allra bästa är att jag orkar åka pulka med barnbarnen nu. Det hade jag inte kunnat drömma om att göra för bara några år sen. Det känns jätteskönt att jag kan röra mig. Knäna har också blivit bättre.  

Ballongen åkte ut av sig själv utan problem efter 16 veckor. I dag äter hon mindre portioner och undviker godis. Bara mellan fredag eftermiddag och fram till lördag lunch tillåter hon sig att unna sig godsaker. Sedan går hon tillbaka till sina veckovanor.

Christina motionerar också mer. Framförallt promenerar hon och styrketränar hemma med kroppen som motstånd. I dag är hon mycket nöjd med att hon bestämde sig för ballongmetoden.

– Det kostar lite att sätta in en ballong men jag skulle absolut göra om det och kan verkligen rekommendera metoden till andra. Däremot måste man vara medveten om att det inte är någon quick fix utan att man måste ändra sitt beteende till hur och varför man äter. Men är man beredd att göra det så är det en fantastisk metod, säger hon.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required