Banken slår larm: Undersköterskor kommer inte klara sig på pensionen

Undersköterskor kommer inte klara sig på pensionen.
Det beskedet kommer från en analys av Swedbank i dag.
– Man får helt enkelt problem att få pengarna att räcka och blir förmodligen beroende av bidrag, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till SVT

Swedbank har räknat ut en prognos som säger att de nödvändiga utgifter för ett hushåll med en person hamnar på 12 220 kronor i månaden. En i dag 35-årig undersköterska beräknas få en slutlön på 35 000 kronor vid 64 års ålder. Samtidigt blir då pensionen bara 11 700 kronor i månaden, enligt Swedbank.

– Många som jobbar heltid och betalar in skatt under hela sitt yrkesverksamma liv, kommer ändå få svårt att överleva på ålderns höst när man går i pension, säger Arturo Arques till SVT.

Det skulle alltså bli minus 520 kronor per månad.

Banken menar också att butikssäljare kan få det tufft med pensionen, och gå back som pensionärer. Enligt analysen kommer andra yrkesgrupper som grundskolelärare och lastbilsförare få pensionen precis att räcka till det mest nödvändiga.

Experten menar att det är viktigt att människor spara privat till pensionen.

– Man behöver komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med eget sparande. Men det går inte att säga till en undersköterska att spara 2 000 kronor i månaden, för en undersköterska har inga 2 000 kronor i månaden över, säger han till SVT.

Så här får det bara inte vara! Det är verkligen ovärdigt ett land som Sverige att våra äldre, som byggt det här landet, får det så dåligt på ålderns höst!

Gilla och dela om du också tycker det är dags för politikerna att agera!