Bankomater på väg att försvinna – pensionärerna ryter ifrån: ”Vi ser allvarligt på detta”

Bankomaterna i Sverige blir allt färre och möjligheten att ta ut pengar blir sämre.

PRO är oroliga för utvecklingen och de mest drabbade är de äldre.

– Alla är inte helt bekväma med att göra alla sina inköp med kort, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO Sverige, till SVT.

En av de största uttagskedjorna i Sverige är ”Bankomat” som införde 2700 uttagsautomater när de startade 2010. Men i dag finns bara 1600 stycken kvar, vilket är en minskning med drygt 40 procent, enligt SVT.

”Vi ser allvarligt på detta”

PRO är oroliga och kritiska till minskningen av bankomater. De säger att det handlar om integritet och säkerhet.

– Vi ser allvarligt på detta eftersom det handlar om att den enskilde själv inte ska kunna ta ut pengar och det är en säkerhetsfråga också. Alla är inte helt bekväma med att göra alla sina inköp med kort och för många äldre kan det vara svårt att komma ihåg koder, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO Sverige.

PRO är oroliga för de äldre att de inte ska kunna ta ut pengar. Foto: Shutterstock

Kontanterna ändrades för drygt tre år sedan

Kontanter håller på att försvinna helt då fler metoder kommer för att betala varor. Många i den yngre generationen avstår helt från kontanter eftersom det finns bland annat banköverföring, kort och swish. Trots detta gjordes ett sedel- och myntutbyte mellan 2015 och 2017 med en helt ny layout på kontanterna.

Blir svårare att kunna ta ut de nya kontanterna

Men uttagsautomaterna fortsätter ändå att försvinna och försvårar för folk att kunna ta ut Sveriges nya kontanter.

Bankomat-kedjan är inte alls orolig

Marknadschefen på Bankomat är där emot inte orolig överhuvudtaget för minskningen av antalet bankomater. Antalet har minskat, men han menar att många städer fortfarande har bankomater.

– När vi har gjort minskningen av automater har det i första hand skett i stora städer. När vi tog över automaterna 2010 fanns de på 569 orter i Sverige men i dag finns vi på 564 med färre automater på varje ort, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat, till SVT.

Foto: Shutterstock

”Väljer att avveckla”

Utöver ”Bankomaten” så finns till exempel företaget ”Kontanten AB” som har 600 bankomater i Sverige.

– Vi bedömer att det finns tillräcklig service i närheten, till exempel en alternativ automat eller att det är tillräckligt nära till ett alternativ, det är då vi väljer att avveckla, säger Johan Nilsson till SVT.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela med andra.