Barack Obamas hyllning – efter mötet med Greta Thunberg: ”Vreden hos Greta ger mig hopp”

Under sin tid som president gjorde Barack Obama klimatet till en ”huvudprioritering” och har vid flera tillfällen hyllat klimataktivisten Greta Thunberg för hennes engagemang i frågan.

Men det var inte förrän han träffat Greta Thunberg personligen som han förstod hennes vrede, rapporterar Dagens Nyheter.

Sedan 1927 har tidningen Time utsett årets person. Titeln går till en person som är viktig och har påverkat mycket under året.

Några av vinnarna är Mark Zuckerberg som uppfann Facebook, och USA:s föredetta president Barack Obama.

Förra året utsågs Greta Thunberg till årets person av magasinet Time och samma år träffade den unga klimataktivisten blant annat Barack Obama.

”Hur vågar ni?”

Strax därpå höll hon det berömda tal som kommit att sammanfattas med orden ”How dare you” eller ”Hur vågar ni?” som handlar om hur världens ledare behandlar vår planet.

”Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord”, sa hon under talet.

Foto: Andrew Harnik , AP,TT/ Virginia Mayo, AP, TT

I en mejl-intervju med Dagens Nyheter har Barack Obama berättat om vad han skulle vilja svara till henne.

– Från början av mitt presidentskap, även med vår ekonomi i fritt fall, så gjorde jag kampen mot klimatförändringarna till en av våra huvudprioriteringar. Och jag är stolt över mycket som vi lyckades åstadkomma.

Den tidigare presidenten fick en personlig relation till klimatkampen när hans dotter Malia Obama, 22, fick astma av den dåliga luften i Washington.

– Jag tror också fortfarande att Parisavtalet var en stor sak. För vi övertygade i stort sett resten av världen att erkänna att klimatförändringarna var ett problem och att bidra till lösningen.

Engagerade i klimatfrågan

Och idag tillhör även döttrarna Malia och Sasha, 19, samma klimataktivistgeneration som Greta Thunberg.

– Det är precis därför som aktivismen och den rättfärdiga vreden hos unga människor som Greta, som jag hade privilegiet att tillbringa tid med förra året, ger mig hopp. Därför att de kräver handling, och det är nödvändigt.

– Hennes generation kommer inte bara att förändra världen. De kommer att rädda den, säger Barack Obama till Dagens Nyheter.

Malia Obama har också ett stort klimatengagemang och har bland annat demonstrerat mot Trumps önskan att återinföra den kontroversiella oljeledningen i Dakota.

– Att se henne komma hit ensam, utanför de förväntningar som landet har på henne, för att hon väljer det, för att hon ser – oavsett hennes efternamn – att om hon inte deltar kommer det inte finnas en värld för hennes framtida barn, sa skådespelaren Shailene Woodley efter protesten.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required