Barnfamilj anmäler Skara Sommarland – efter faran i vattenlandet: ”Fullständigt kaos”

Skara Sommarland är ett populärt resmål under sommaren för fram för allt barnfamiljer.

Men privatpersonen Erik, med familj, möttes av något som kom att bli en mardröm snarare än en härlig semester.

Privatpersonen Erik Wihlborg hade bilat upp till Dalarna med sin familj från Skåne. Familjen skulle göra en två-dagars utflykt och Skara Sommarland skulle få bli höjdpunkten. Detta var den 25 juli, ni vet en av dessa dagar då vi hade runt 30 grader i temperatur i nästan hela landet? Många av oss minns dessa tre dagar som svettiga och nästan outhärdliga. Men kanske perfekta för att hänga och bada vid en strand.

”Obeskrivligt kaos”

Erik med familjen hade haft en rätt mysig start på dagen när de hade picknick på en gräsplätt innan de begav sig till Skara Sommarland. De besökte några landattraktioner men när de anlände till Skaras badland, möttes de av en två-timmars lång kö, enligt honom själv.

– Det hade formligen vällt in folk och nästan alla höll till i badlandet. Det var ett fullständigt obeskrivligt kaos, säger Erik Wihlborg till Expressen.

Wikimedia Commons/Skara Sommarland

30 grader varmt och massa småbarn

På plats i vattenlandet fanns 12300 besökare på en och samma gång. Säkerligen hade alla samlats där för att svalka sig i hettan. Erik Wihlborg tappade hakan och menar att det var fullkomligt oacceptabelt att behöva stå i hettan med småbarn i flera timmar för att komma in.

– Visst får man räkna med köer i en nöjespark under högsäsong, men detta trotsar all beskrivning och kan inte vara acceptabelt. Det var otänkbart att stå i timslånga köer med små barn i den hettan, säger han till Expressen.

Planerade aldrig att stänga insläppet

Enligt Erik Wihlborg var de många som undrade hur alla kunde ha släppts in. Det fanns inga datummärkta biljetter och vattenlandet hade inte stängt för att det var för mycket folk då systemet ska ha varit svårt att sätta ett tak på hur många som släpps in enligt Janne Nilsson, vd för Skara Sommarland.

På Expressens fråga om Skara Sommarland kan stänga insläpp när det blir för mycket folk, eftersom till exempel Liseberg har gjort det, svarar Janne Nilsson att deras ”park är på 40 hektar och aldrig blir full, men att det givetvis kan bli trångt i vattenlandet en varm dag som denna”.

”Vattnen var mjölkvita och luktade fruktansvärt”

Erik Wihlborg har anmält Skara Sommarland för de långa köerna och bristen på säkerhet då han menar att det är en fara att 12300 besökare trängs i vattenlandet samtidigt. Kommunens miljömyndighet har tagit vattenprover från bassängerna för att se över nivåerna i vattnet.

– De är givetvis inte dimensionerade för att så många människor är där. Vattnen var mjölkvita av sololja och det luktade fruktansvärt illa, berättar Erik Wahlborg för Expressen.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.