Bebis satte i halsen och höll på att kvävas – då rusade Joacim fram och räddade pojkens liv

9 månader gammal bebis satte plastbit i halsen på parkering och fick svårt att andas. Då ryckte Joacim Wilhelmsson in och räddade hans liv.

Det var i slutet på april som den hemska olyckshändelsen ägde rum.

Joacim Wilhelmsson från Eskilstuna skulle handla kattmat på Arken Zoo men blev avbruten. För där, ute på parkeringen, strax efter klockan 10 på morgonen lägger han märke till en skärrad kvinna och hennes barn.

– Jag såg den här tjejen med barnvagn och tänker inte så mycket på det, men hon ser lite stressad ut. Och när jag kommer närmare ser jag att hon petar med fingrarna i hans mun, berättar Joacim för Newsner.

Sekunder senare börjar hon skrika i panik.

– Hon skrek ”han andas inte, han andas inte”, berättar Joacim.

Joacim gick fram till kvinnan som i ren chock lämnade över barnet till honom.

– Allt går väldigt fort men han andas inte och när hon ger mig barnet så lägger jag honom på min underarm med huvudet i min handflata. Sedan börjar jag dunka honom i ryggen, berättar Joacim.

Han uppskattar att han dunkar till den lilla bebisen i ryggen mellan fem och åtta gånger i ryggen, till slut kommer det ut en plastbit.

Joacim: ”Hon var i chock”

Den lilla bebisen börjar skrika och han räcks över till sin mamma igen.

– Hon bryter ihop och jag sitter där med henne ett tag och förklarar för henne att allt har gått bra, att hennes barn mår bra. När situationen lugnat sig och barnet tystnad så går jag därifrån, berättar Joacim.

Joacim funderar på om han ska gå fram till kvinnan ännu en gång men när han är klar inne i butiken är kvinnan på väg därifrån.

Joacim Wilhelmsson
Foto: Hasse Holmberg/TT

Ordet om Joacims insats utanför Arken Zoo spred sig och snart efterlystes han på Facebook.

– Min sambo var ute och gick med en kompis som berättade att hon sett ett inlägg från en kvinna som efterlyste personen som räddade hennes sons iv. Och det var ju jag, berättar Joacim och tillägger:

– Och så fick vi kontakt. För mig var det här ingen stor grej men jag fick blommor av henne, för henne var det stort såklart. Men jag önskar ju att någon annan hade gjort samma sak för mig. Hon var ju i chock och det kanske jag också hade varit om det hade varit mitt barn, säger Joacim.

Nu hyllas Joacim som hjälte

Joacim har ingen direkt utbildning i HLR eller vet precis hur man gör när ett barn sätter någonting i halsen men han tror att de ständiga inslagen i Nyhetsmorgon etsat sig fast i minnet.

– Jag och sambon fick barn förra året så det har väl gjort att man blir lite mer uppmärksam på sådana inslag och reflekterar mer över dem. Och det hade verkligen satt sig på något vis, det föll sig så naturligt.

Efter händelsen har Joacim hyllats som hjälte, något han är ödmjuk inför.

– Jag trodde aldrig att det här skulle bli en sådan stor grej. Det här är vad man gör för sina medmänniskor, man hjälper varandra. Samtidigt blir jag rörd såklart, säger Joacim till Newsner och tillägger:

– Jag är glad över att det gick som det gick, det hade kunnat gå åt ett annat håll. Men det reflekterade man inte över förrän efteråt. Så jag är mycket tacksam.