Bebisen hittades dödad i hemmet – nu får föräldrarna skadestånd för tiden i häktet

I juni förra året hittades en bebis med svåra skallskador på ett boende i Sunne i Värmland. Skadorna ledde till döden, och bebisens båda föräldrar häktades i tre månader misstänkta för mord, medan de skyllde på varandra. Nu får båda ersättning av staten för tiden de satt i häkte.
– Det är klart att det känns för jävligt när vi vet att en av dem har gjort det. Men det är ju så det är, säger förundersökningsledaren Jonny Thomann vid polisens enhet för grova brott. 

Det var i juni förra året som en fem månader gammal flicka las in på Centralsjukhuset i Karlstad för svåra skallskador som hon fått där hon bor. Skadorna var så svåra att flickan avled, och barnets mamma anklagade pappan för att ha dödat barnet, medan pappan skyllde på mamman, det rapporterar NWT.

Båda föräldrarna häktades i tre månader misstänkta för mord. Men ord stod mot ord. Varken rättsläkare eller tekniker kunde avgöra vilken av versionerna som stämde, därför kunde de inte väcka åtal, och därför blev det aldrig någon rättegång.
– Men det var helt klart att någon hade bragt barnet om livet. Det var rena trafikolycksskadan, säger förundersökningsledaren Jonny Thomann vid polisens enhet för grova brott till NWT.

I torsdags stod det klart att Justitiekanslern, JK, beviljat barnets mamma 164 000 kronor i ersättning för lidande för tiden hon satt häktad. Enligt NWT kommer faderns advokat Ulf Ljungqvist att begära ersättning för sin klient.
– Det klart att det känns för jävligt när vi vet att en av dem har gjort det. Men det är ju så det är. Man måste befinnas skyldig bortom allt rimligt tvivel, säger Jonny Thomann till NWT.