Bedragare sprider skräck på Facebook – så här undviker du att hamna i fällan

Just nu sprids ett meddelande på Facebook som varnar användare för att öppna eller ta emot något från namnet Fabrizio Brambilla. Du kanske tror att det är en varning ämnad för att göra dig en tjänst, men syftet är ett annat som har lurat tusentals svenskar.  

Om du fått eller får ett meddelande med texten nedan så ska du inte låta sig luras, den är nämligen ett falskt kedjebrev som sprids som en löpeld på Facebook, det uppger Metro

”Vänligen meddela alla kontakter i din budbärarlista att inte acceptera något från Fabrizio Brambilla. Han har ett foto med en hund. Han är en hacker och har systemet kopplat till ditt messanger-konto. Om en av dina kontakter accepterar det kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det. Tack. Vidarebefordrad som mottagen. Håll fingret nedåt på meddelandet. I botten i mitten kommer det att säga framåt. Hit det och klicka sedan på namnen på dem i din lista och det skickar till dem”. 

Meddelandet har satt skräck i tusentals personer som delat det vidare, men enligt Metro ska varken den påstådda Fabrizio Brambilla eller något annat namn kunna hacka din Facebook om du inte gjort följande.

För att få ditt konto hackat ska du ha öppnat en länk som en bedragare skickat. Och när du länkats vidare till sidor utanför Facebook ska de ha uppmanat dig att installera ett webbläsartillägg för att kunna se filmen eller artikeln du klickade på, det uppger Metro

Breven om de påstådda hackarna är alltså falska och har som syfte att sprida kedjebrev på nätet. Dela gärna för att göra andra uppmärksamma på hur man identifierar bedragare.