Bedragare utgav sig för att vara sjuksköterska – fick nytt jobb på Sahlgrenska

En ”sjuksköterska” på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg visade sig vara falsk, då personen i fråga gått vårdskola i Rumänien, men inte närvarat under undervisningen och därför saknade kompetens för yrket.

Trots detta gav Sahlgrenska mannen i fråga ett nytt jobb – på neurokirurgiska avdelningen.

Ett fordon som används för sjuktransport står utanför entrén till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Jonas Dagson/TT

Visste inte vad paracetamol var

Enligt SVTs granskning har det räckt med att vara inskriven på rumänsk vårdskola för att få sin examen på papper, och sedan få jobb som sjuksköterska i Sverige.

Trots att man inte deltagit i undervisningen, så hade flera av eleverna på vårdskola kunnat få rumänska och svenska sjuksköterskelegitimationer, som sedan gett dem jobb på svenska sjukhus. För själva yrket var de dock inte tillräckligt kunniga.

En av personerna i fråga är en man som anställdes som sjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Efter en tid skulle det dock avslöjas att mannen i fråga inte hade den kunskap som krävdes.

”Vi har länge misstänkt att han inte kan vara någon riktig sjuksköterska. När han började visste han inte vad paracetamol (Alvedon) var, han visste inte hur man tog blodprov.”, skriver en tidigare kollega till SVT.

Fick nytt jobb på neurokirurgen

Efter att den sanna bakgrunden om sköterskan i fråga kom fram så valde Sahlgrenska att ge mannen ett nytt jobb – på neurokirurgiska kliniken.

– Vi har gjort en noggrann utredning och vi har därför inte funnit några som helst skäl till att han inte ska arbeta som sjuksköterska och vi har inga avvikelser och vi har inga tillbud när det gäller hans handhavande av patienter, säger Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska.

Enligt SVT har mannen i fråga själv sagt upp sig efter intervju med Sahlgrenska.

Bilden är tagen i ett annat sammang. Foto: TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.