Bedragarna spelade döva för att ta 90-åringens pengar. Men okända hjälten grep in och jagade bort tjuvarna.

Tidigare under sommaren har polisen gått ut och varnat för bluffmakare som driver runt i landet. Bedragarna har bett om pengar och namnunderskrifter och utgett sig för att representera Dövas Riksförbund. Något de alltså inte gör. Under helgen inträffade en händelse som mycket väl kan ha koppling till detta då två kvinnor i 90-årsåldern höll på att bli bestulna av flera män som låtsades vara döva, rapporterar Smålänningen.

Händelsen utspelade sig vid 15.30-tiden i lördags i Ljungby, Småland, när en grupp män som uppgav sig för att vara döva stannade två kvinnor i 90-årsåldern för att få hjälp med något.

Men medan kvinnorna försökte hjälpa männen blev den ena kvinnan samtidigt av med sina pengar. En man stoppade snabbt ner handen i hennes väska, fiskade upp plånboken och tömde den på kontanter för att sedan snabbt stoppa tillbaka den nu tomma plånboken.

Men ett uppmärksamt vittne såg hela händelsen och grep snabbt in. Vittnet konfronterade tjuven och höll fast denne samt krävde att kvinnan skulle få tillbaka sina pengar. Då uppstod tumult och tjuvens kamrat sparkade vittnet i ryggen. Tjuvarna försvann sedan springande från platsen och försvann i en bil.

Men under flykten hade tjuvarna tappat pengarna som kunde återlämnas till den bestulna kvinnan.
– Jag skulle inte tveka en hundradels sekund på att göra samma sak om det hände igen, säger det anonyme hjälten till Smålänningen.

– Att se två damer i 90-årsåldern som gråter över sina pengar… det tjuvarna har gjort är helt fruktansvärt, sådant här får inte hända i ett samhälle, säger han.

Ett annat vittne försökte hindra tjuvarna från att fly i sin bil men utan att lyckas. Polisen rubricerar händelsen som grov stöld men har i dagsläget ingen misstänkt för brottet.

Tack var ett handlingskraftigt vittne slutade alltså den här historien väl och polisen visade sin tacksamhet gentemot vittnet för ingripandet.
– De sa att det var en bra insats och att det var duktigt gjort, säger vittnet till Smålänningen.

Om du är misstänksam mot en person som påstår sig jobba för en organisation och genomför en insamling rekommenderar polisen att du frågar om personens ID-kort eller visitkort för att kontrollera om hen är knuten till en organisation. Om du misstänker bedragare ska du också kontakta polisen.

Publicerad av Newsner, gilla gärna