Bedragarnas fräcka metod – låtsades vara poliser och lurade äldre kvinnor på tusentals kronor

Två äldre kvinnor i Göteborg har blivit lurade och bestulna av två män som utgav sig för att vara poliser. 

– Vi misstänker att de är två gärningsmän som åker runt med bil. Den ena ringer, medan den andra går upp. Att utsätta utsatta personer för det här är rent bedrövligt, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen till Aftonbladet.

De misstänkta bedragarna lyckades lura sina äldre offer genom att utge sig för att vara poliser. En av kvinnorna, som är född 1925, fick under lördagen ett samtal från en man som sa att han var från polisen. 

– Han säger att polisen är på väg hem till henne för att säkra hennes tillgångar, för att hon inte ska råka ut för ett brott, berättar Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen till Aftonbladet.

En man ringde på dörren

Medan samtalet pågick ringde det på kvinnans dörr i Linnéområdet där hon bor. 

– Där stod en man som uppgav att han var polis och att han kommit dit för att säkra kvinnans tillhörigheter, säger Thomas Fuxborg till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

De falska poliserna lyckades lura kvinnan på smycken och hennes bankkort med tillhörande kod. Efteråt kunde man konstatera att det saknade 15 000 kronor på kvinnans konto. 

Natten till söndag blev en annan äldre kvinna i Göteborg utsatt för samma typ av bedrägeri. 

Samarbetar för att lura äldre

Den 99-åriga kvinnan som bor vid Östra sjukhuset fick ett samtal av en man som uppgav sig vara polis, samtidigt som en annan man knackade på hennes dörr. Klockan var då 01.55 på natten. 

Genom sitt samarbete lyckades männen stjäla 5 000 kronor från kvinnans bankkonto, samt smycken. 

– Vi misstänker att de är två gärningsmän som åker runt med bil. Den ena ringer, medan den andra går upp. Att utsätta utsatta personer för det här är rent bedrövligt, säger Thomas Fuxborg.

Då bedragarna är på fri fot går polisen ut med en varning om hur man kan skydda sig mot att bli lurad på pengar och tillhörigheter. 

Så kan man skydda sig

Enligt Thomas Fuxborg ska den som får ett samtal från någon som utger sig för att vara polis be att få telefonnumret och sedan återkomma. Innan man ringer tillbaka ska man kontakta en anhörig och berätta om samtalet.

Foto: TT

Han poängterar också att bedragare ofta ändrar tillvägagångssätt med jämna mellanrum. 

Dela gärna polisens varning.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required