Bedragarnas fräcka metod – varning för nya bluffen

Betaltjänsten Swish är ett smidigt och tidseffektivt sätt att föra över pengar.

Men det har också blivit en plattform för bedragare.

TV3-programmet Efterlyst, där man tar upp aktuella brott och låter tittarna komma med tips, varnar nu för en ny Swish-bluff.

Metoden går ut på att bedragarna, med hjälp av Swish och Bank-ID, blåser sina offer på pengar.

Enligt Efterlyst hör bedragarna först av sig till sina offer och säger att de av misstag råkat swisha över pengar. De ber sedan offren att logga in på sin bank och se om de fått pengar överförda.

I samband med att offren loggar in via Bank-ID, länsar sedan bedragarna kontot på pengar.

”Vissa som har hört av sig har förlorat tiotusentals kronor”, skriver Efterlyst och fortsätter: ”Bedragarna kan exempelvis röra sig i köp- och säljgrupper på Facebook”.

swish, bedrägeri, bank-id
Foto: Jessica Gow / TT

Polisen varnar

Att logga in på Bank-ID när främlingar ber om det är något som polisen tidigare har varnat allmänheten för.

Detta eftersom bedragarna kan länsa bankkundernas konton på pengar, genom att lura dem att göra en underskrift via Bank-ID.

”Bedragarna ringer upp och lurar bankkunder att logga in med hjälp av sitt mobila Bank-ID. Bedragarna förmår sedan bankkunden att logga in med sitt mobila Bank-ID ytterligare en gång vilket medför att ett nytt Bank-ID skapats. Kontotillgångar samlas sen ihop och förs över till ett nytt konto som bedragaren förfogar över”, skriver polisen på sin hemsida

Polisen uppmanar allmänheten till att aldrig lämna ut sina inloggningsuppgifter.

Dela gärna för att varna dina vänner och bekanta för den nya bluffen – logga ALDRIG in på Bank-ID när någon främling hör av sig!