Beskedet: Dramatens VD avgår med omedelbar verkan – efter uppmärksammade kritiken

Dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson och exets misshandel av henne väckte starka reaktioner hos svenska folket och ett flertal stora kändisar.

Många, inklusive regeringen, ifrågasatte hur Dramaten hanterade situationen, då de lät mannen som dömdes för misshandel på Josefin jobba kvar i alla år.

Situationen fick stort utrymme i media, där Dramatens VD Eirik Stubø gick ut och beklagade beslutet att återanställa skådespelaren.

Men ursäkten fick inte stopp på kritiken. Nu har Dramaten meddelat att Eirik Stubø avår med omedelbar verkan, det rapporterar Aftonbladet.

 

Sedan dokumentären om Josefins Nilsson liv i utsatthet och rädsla för expojkvännen som misshandlade henne hade premiär har Dramaten fått stå till svars inför flera frågor gällande arbetsmiljö.

Expojkvännen som dömdes för misshandel på Josefin, arbetade på Dramaten, och trots att folk kände till hur han, och även andra skådespelare betedde sig, fick de jobbar kvar, något Aftonbladet skrivit om tidigare.

Dramaten
Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Inte tillräckligt stort förtroende”

Under måndagen meddelade Dramaten att deras VD Eirik Stubø avgår med omedelbar verkan, vilket de motiverar på följande vis i ett pressmeddelande:

”Dramaten har under Eiriks ledning haft stora konstnärliga och publika framgångar. Nya samarbeten har inletts både i Sverige och internationellt. Vi hoppas få se Eirik som regissör på teatern igen” skriver Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Men styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö. Och vi tror att detta bäst sker med en ny VD”.

Eirik Stubø kommenterade beskedet under samma måndag:

”De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen”.

Dramatens VD
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.