Beskedet: Norge förbjuder engångsartiklar i plast

Bestick, tallrikar, sugrör och bomullspinnar.
Norges regering siktar nu på att förbjuda engångsprodukter i plast.
Förslaget, som ska röstas om i stortinget, kan komma att bli verklighet från och med nästa år, rapporterar SVT.

I mars valde EU att förbjuda plastprodukter för engångsbruk i hela Europeiska Unionen. 560 ledamöter röstade ja, 35 röstade nej samtidigt som 28 la ned sina röster.

Förbud i EU 2021

Den nya lagen gäller omkring 70 procent av allt marint avfall. Enligt EU-kommissionen utgör plast i dag mer än 80 procent av det marina skräpet.

Efter att EU beslutat att förbjuda plastprodukter för engångsbruk väntas Norge följa efter.

Norge röstar om plastförbud

Den norska regeringen siktar på att förbjuda alla engångsprodukter i plast från och med nästa år. Det innefattar bestick, tallrikar, sugrör, ätpinnar, bomullspinnar mm.

– Det finns ingen anledning till att ha dessa produkter i plast, därför vill vi förbjuda dem, säger Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre) till SVT.

Foto: Shutterstock

Förslaget ska nu röstas om i stortinget. Norges koalitionsregering har majoritet i den lagstiftande församlingen och förslaget väntas därmed röstas igenom.

– Vi önskar att vi kan göra detta så snabbt som möjligt, hoppas detta är sista sommaren när det är tillåtet med plastbestick, säger Elvestuen.

”Bland de bästa i klassen”

Världsnaturfonden (WWF) är positivt inställda till Norges förslag.

– Det är bra att regeringen har låtit sig inspireras av EU, Indien och Costa Rica som har förbjudit en rad engångsprodukter i plast. Ola Elvestuen och regeringen gör återigen att Norge är bland de bästa i klassen i arbetet med att minska plastnedskräpning, också på hemmaplan, säger norska WWF:s generalsekreterare Bård Vegar Solhjell till SVT.

Dela artikeln vidare för att säga vad du tycker om det här!