Beskedet: Priset på bensin och diesel blir rekordhögt – så mycket kommer det kosta

Det redan rekordhöga priset på drivmedel höjs ytterligare. Under torsdagen kom beskedet att de ledande kedjorna höjt priset på både diesel och bensin, detta efter att oljepriset på världsmarknaden stigit under veckan.

De senaste dagarna har priset på olja på världsmarknaden stigit. För att matcha ökningen meddelade de ledande drivmedelskedjorna att de höjer priset på både bensin och diesel. 

Diesel på bemannade mackar kostar numera 17:67 kronor per liter. Vilket är en ökning med tio öre från den tidigare höjningen.

Det rekordhöga priset på bensin höjs med 15 öre per liter, och kommer nu att kosta 16:64 kronor för en liter.

Foto: TT

Så mycket kostar bensin och diesel

Från och med den 1 augusti i år erbjuder fler tankstationer mer biodrivmedel i sin bensin och diesel. Detta för att minska utsläppen av växthusgaser. 

Införandet av E10 är en konsekvens av att reduktionsplikten höjs till 6 procent för bensin den 1 augusti 2021. Detta i enlighet med reduktionspliktslagen baserat på riksdagens beslut. 

Från den 1 augusti ska den nya och mer miljövänliga drivmedelsblandningen vara utmärkt på pumpar på stationerna. Dock är det inte alla fordon som klarar av E10, enligt SVT.

Räknar med stigande priser

Inför ändringen skrev tidningen Mest Motor att man kunde räkna med en ordentligt höjning av  priset på bensin och diesel efter att E10 satts i system på bensinstationerna. 

”De närmaste åren uppskattas kostnaden utifrån tillgängliga uppgifter till mellan 8 och 12 öre per liter exklusive mervärdesskatt för varje procentenhet reduktionsnivån ökar”, skriver regeringen i ett meddelande till tidningen Mest Motor

Foto: TT

I början av augusti rapporterade SVT att den fortsatta höjningen av priset på bensin och diesel beror på fler orsaker, men att huvudorsaken är att priset på råolja stigit.

– Efterfrågan är tillbaka på nivåerna som var före pandemin. Under pandemin har man stängt ner mycket kapacitet för att anpassa sig till efterfrågan, och det tar tid att få tillbaka den kapaciteten, sa ohan G. Andersson, vd för Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet, SPBI till SVT då.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);