Beslutet: Kommunen förbjuder halal-kött i skolmatsalerna

Skolor i Järfälla kommer inte längre att servera halal-kött till de elever som efterfrågar det. Detta då man valt att följa ett nytt livsmedelsavtal där halalköttet inte lever upp till kraven.

– De får välja mellan andra alternativ, till exempel vegetariskt, säger kommundirektören Christina Rapp Lundahl till tidningen Mitti.
Foto: PETER DEJONG

Halal betyder inom islam ”tillåtet”, och till halal-kött hör det kött som kommer från djur som slaktats på ett accepterat sätt. I dessa bestämmelser ingår bland annat att djurets hals ska ha skurits av med en välslipad kniv, och halsen ska vara vänd mot mecka samtidigt som en bön läses upp. Att djuret inte plågas och att slakten går så smidigt som möjligt är också ett krav.

Säger nej till halal-kött – på grund av djurskyddslagen

Detta kött efterfrågas ofta i svenska skolor, men i Järfälla väljer man nu att sluta erbjuda det. Detta då leverantörerna av halal-köttom varit aktuella i upphandlingen inte uppfyller kraven enligt djurskyddslagstiftningen.

– Vi går på djurskyddslinjen, precis som många andra kommuner valt att göra, säger Christina Rapp Lundahl, kommundirektör i Järfälla till Mitti.

Kött som inte är halal kommer att fortsätta att serveras som vanligt, men detta äter inte muslimer.

– De får välja mellan andra alternativ, till exempel vegetariskt, säger Christina Rapp Lundahl.
Foto: TT
Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.