Beslutet: Malmö förbjuder plastpåsar i torghandeln

Ur miljösynpunkt väljer Malmö kommun att förbjuda plastpåsar vid torghandel. Staden blir den första i Sverige att införa ett sådant förbud, som startade redan i helgen.

– Plastpåsarna trasas sönder och följer med ut i avlopp. Där får fiskar i sig plasten och slutligen får vi i oss det, i form av mikroplast, när vi äter, säger Andreas Schönström (S), till Aftonbladet.

I helgen hölls den första marknaden i Malmö där det rådde totalförbud för plastpåsar. Planen är att alla marknader som hålls i staden framöver kommer att föbjuda plastpåsar, och istället erbjuda papperskassar för att värna om miljön.

– Det tar 50 till 100 år att bryta ned en plastpåse i jämförelse med en månad för en papperspåse. Så det är en stor miljövinst att vi byter till papper, säger Liberalernas kommunalråd Simon Chrisander till Aftonbladet.

Hoppas att fler kommuner ska ta efter

Fler av Malmös kommunpolitiker är överens om att förbudet är ett bra drag för att dra sitt strå till stacken ur miljösynpunkt. Andreas Schönström (S) poängterar att plasten trasas sönder och följer med ut i avlopp där fiskar får i sig det, och därefter vi, som ett ont kretslopp.

Nu hoppas de att fler kommuner i Sverige ska inspireras och införa samma förbud, så att alla kan göra det tillsammans.

Foto: TT/Johan Nilsson/NORA LOREK

Dela om du tycker att fler kommuner borde införa förbud mot plastpåsar i torghandel.