Beslutet: Nu blir det olagligt att köra falsk polisbil.

Det kan tyckas självklart att det är ett lagbrott att köra runt i falska polisbilar – men så har inte varit fallet. Något som gjort att polisen tvingats varna för falska polisbilar som körts av kriminella. Påtryckningarna för en lagändring har varit starka och nu blir det också verklighet. – Det är väl på tiden att vi gör något åt det här. Det retar mig när folk tror att de kan driva med polisen, det tycker jag hemskt illa om. Ibland är det rena gangsters dessutom, som spökat ut sina bilar och kör omkring och låtsas vara poliser, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Att köra omkring i en falsk polisbil har varit lagligt – så länge man inte utger sig för att jobba som polis och inte använder blåljus – fram till nu. Regeringen beslutar i dag om att det från och med årsskiftet blir olagligt att köra bilar som bär ”Polismyndighetens eller Säkerhetspolisens heraldiska vapen eller något som lätt kan förväxlas med dessa samt ordet polis i olika sammansättningar och böjningsformer och ord som lätt kan förväxlas med det”. Det skriver Aftonbladet.

– Allmänheten måste kunna lita på att den som kör en polisbil också är polis. Det har förekommit att sådana här falska polisbilar kommit åkande och kört rakt förbi en trafikolycka utan att stanna och det ger ju ett förfärligt intryck. Det här är en lucka vi täpper till av rena anständighetsskäl och för att behålla förtroendet för polisen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Johansson anser att lagstiftning är fullt rimligt med tanke på hur falska polisbilar skadar polisens förtroende.
– De skadar förtroendet för polisen varje dag, oavsett om det är ett fåtal bilar, säger Johansson.

Flera falska polisbilar har blivit populära genom åren. Men nu är det slutkört.

Publicerat av Aftonbladet den 21 juni 2016

Gilla gärna om du också tycker att det är helt rätt att göra denna lagändring.