Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Beslutet: Svenska poliser får högre lön.

Här är ett besked som inte går annat än att gilla. Polismyndigheten och Polisförbundet har under måndagen kommit överens om att Sveriges poliser får högre årslön.

Förhandlingarna blev klara under måndagen och innebär att cirka 19 000 svenska poliser kommer att få nya, högre individuella löner. Lönerna kommer utbetalas retroaktivt från och med den 1 oktober 2015.

– Vi har tagit ett första steg och ser en uppriktig vilja att rätta till löneläget för poliser. En uppvärdering av polisyrket är nödvändig för att lösa polisbristen. Samtidigt behöver mer göras för att uppvärdera och uppgradera ett yrke som alltfler söker sig ifrån. För att få fler att välja polisyrket och stanna kvar är ett omfattande polislönelyft nödvändigt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Aftonbladet skriver att poliserna i snitt kommer få knappt 2,9 procent högre årslön.

13453487_10205937764273359_1241841684_o
Bildkälla: Christian Örnberg/Bildbyrån

I avtalet finns även en framåtsyftande del som ska bidra till att skapa långsiktighet och uthållighet i den svenska poliskåren, där man vill vara en attraktiv arbetsgivare. För det behöver man, enligt pressmeddelandet, kunna rekrytera, motivera, utveckla och behålla polisiär kompetens som behövs på kort och lång sikt.

– Nu har vi nått fram till ett avtal som ger uttryck för vår gemensamma inriktning – en effektivare Polis närmare medborgarna, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Vi på Newsner välkomnar lönelyftet för poliserna, som jobbar så hårt för vår skull. Dela gärna vidare om du också tycker att det är ett bra beslut!

 

Läs mer om...