Bevisat: Sverige är världens bästa land.

Här kommer en nyhet som alla svenskar kan sträcka sig lite extra över. För även om vi själva ofta skojar och menar att vi bor i ”landet lagom” så sticker vi faktiskt ut ordentligt i vissa sammanhang. I en ny rapport är vi faktiskt så pass bra att vi är bäst i klassen bland alla världens länder.  

Enligt Good Country Index är Sverige nämligen det land i världen som gör mest för mänskligheten. 

– Sverige är elit när det kommer till att tänka på andra länder, säger Simon Anholt, grundare av Good Country Index, till The Local.

Good Country Index rankar länder utifrån vilka insatser de gör gör för mänskligheten i världen och det är 35 olika variabler som mäts. Och på den senaste listan ligger alltså Sverige i topp bland alla länder.

– Den europeiska modellen har tränat länder i att bry sig mer om omvärlden, och Sverige gör det mer än andra, säger Simon Anholt, grundare av Good Country Index, till The Local.

Strax bakom Sverige, på en hedrande andraplats, hittar vi vårt grannland i syd – Danmark.

SÅ FUNGERAR INDEXET
Totalt omfattar undersökningen sju kategorier: välstånd och jämlikhet, världsordning, forskning och teknik, kultur, hälsa och välmående, internationell fred och säkerhet samt planeten och klimatet. Sverige ligger i högt i alla kategorier och är faktiskt bäst i klassen på områdena för hälsa och välmående samt välstånd och jämlikhet.

– Att vara nummer ett i två kategorier är ganska fantastiskt, säger Simon Anholt till The Local.

Topp 10 på listan:
1. Sverige
2. Danmark
3. Nederländerna
4. Storbritannien
5. Tyskland
6. Finland
7. Kanada
8. Frankrike
9. Österrike
10. Nya Zeeland
Källa: Good Country Index

Publicerad av Newsner, gilla gärna