Bibblan i Ramsberg skulle stängas. Då gömde byborna alla böcker på hemlig plats.

I takt med att storstäderna växer utarmas samtidigt glesbygden allt mer och inte sällan tvingas den lokala samhällsservicen stänga igen. När invånarna i Ramsberg i Bergslagen fick veta att deras bibliotek skulle stängas fick det helt enkelt vara nog. De tog de saken i egna händer.

Beslutet var taget. Biblioteket i Ramsberg skulle stängas och ersätts med en bokbuss i stället, mot bybornas vilja.

– Vi behöver vårt bibliotek, det finns nästan ingen samhällsservice kvar på orten och ett bibliotek gör att vi får behåll en levande bygd. Det kan inte en bokbuss två gånger i månaden ersätta, sa Jennifer Jennessen från Ramsbergs biblioteks vänner till Sveriges Radio när beskedet kom.

Och invånarna gav sig inte utan kamp. Till en början samlades de för att protestera mot beslutet. Men när inte heller det hjälpte såg de ingen annan utväg än att ta saken i egna händer.

SVT rapporterar att lokalbefolkningen helt enkelt stegade in på sitt bibliotek under torsdagskvällen – och tömde det på böcker!

– Vi har dem på en hemlig plats, säger Jennifer Jennessen till SVT.

Totalt rör det sig om tusentals volymer som fraktats bort av byborna.

– Vi plockar gärna fram dem den dagen det behövs. Vi kommer inte att slänga dem. De här böckerna tillhör bygden, säger Jennifer Jennessen.

Snacka om handlingskraftiga bybor!

Publicerad av Newsner, gilla gärna