Bilar stod i vägen vid drunkningslarm – nu ryter brandmannen William ifrån: ”Blir förbannad”

När räddningstjänsten i Mälardalen ryckte ut på ett drunkningslarm hade flera bilar blockerat vägen ned till stranden. Något som hindrade räddningstjänsten från att ta sig hela vägen fram till olycksplatsen.

Att bilar står felparkerade vid badplatser har varit ett problem för räddningstjänsten i flera år. Bilarna hindrar brandmännen från att ta sig fram vid drunkningstillbud eller andra olyckor, något som försvårar räddningsarbetet, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Och det var exakt vad som drabbade Mälardalens räddningstjänst i Västerås när dem, för en tid sedan, ryckte ut för att rädda en pojke som höll på att drunkna.

Blockerade nerfart

William Lagerwall som är dykningsledare och brandman i Västerås, åkte på larmet.

När han och hans kollegor anlände till fram badplatsens parkering stod bilarna parkerade framför nedfarten till badplatsen. Så istället för att köra hela vägen fram till olycksplatsen fick de tömma hela bilen på utrustning och ta sig fram till fots, vilket själ viktiga minuter i en sådan nödsituation.

Foto: Privat

– Man blir så himla förbannad och ledsen, vi finns ju till för alla andra människors skull. Vi vill ju inte parkera och ha nära till pikcnickkorgen, vi behöver ju komma fram för att rädda liv, säger William Lagerwall till Newsner.

”Chock är rätt ord”

Trots att det här problemet är återkommande varje år så blir William chockad över att människor inte tänker på hur de parkerar.

– Det finns ingen ”vi-känsla” kvar eller respekt för min medmänniska. Sedan är det såklart upp till varje markägare och politiker att ge människor bättre förutsättningar att ta hand om varandra, säger William till Newsner.

Foto: TT/ Adam Ihse/TT

I år när allt fler svenskar kommer stanna hemma under semestern befarar Svenska livräddningssällskapet att även felparkeringarna vid badplatserna kommer att öka, vilket SVT rapporterar om tidigare.

Men William hoppas att fler ska tänka till och uppmanar människor att inte bara tänka på sig själva.

– Hoppas ni själva aldrig råkar ut för en olycka där vi inte når fram i rätt stund, säger han till Newsner.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required