Bild på Toves klass togs bort ur skolkatalogen – kommunen skyller på covid-19: ”Förbannad”

När 20-åriga Tove tog studenten från särgymnasiet i Mjölby år beställde hennes familj kommunens katalog över alla avgångsklasser.

Men när katalogen kom hem till Tove visade det sig att hennes klass var den enda som inte var med på bild.

Precis innan Tove Hermansson, 20, från Mjölby tog studenten från Särskolegymnasiet tidigare i somras skulle alla avgångsklasser i kommunen fotograferas. Både enskilt och i grupp. Bilderna skulle sedan sättas ihop till en skolkatalog, vilket Aftonbladet rapporterat om tidigare.

Tove såg fram emot att titta i skolkatalogen men för någon vecka sedan, när katalogen äntligen damp ned i brevlådan var besvikelsen total.

Hittade inte bilden

Daniel Hermansson, Toves pappa, berättar hur Tove satt och bläddrade igenom katalogen för att hitta bilden på henne och klasskamraten Chris.

– Hon bläddrade och bläddrade och jag såg hur hon slöt sig och blev tyst, som hon gör när hon blir ledsen. Jag frågade om hon inte kunde hitta bilden på henne och Chris och hon svarade nej, säger Daniel Hermansson till Newsner.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10157575626123861&set=a.10154249029308861&cft[0]=AZUXTdxVK22xofDRvKa7da0X_x9r-8_G5iyoMT_75vvlYrNNDpFN59t_DTnWkzxzB8vSiBgxalC23wposEAD1YKJ9WPh4xl1VpoiXzcMnhKliq9P4m_DveRSggI31r9Po0M&tn=%2CO%2CP-R

Daniel kollade själv igenom katalogen flera gånger och insåg snart att bilden på Tove, som föddes med en CP-skada, och hennes särskoleklass var den enda som inte var med bland kommunens alla studenter.

– Jag blev förbannad. Det känns liksom som att man inte tycker att de här barnen är bra nog att få vara med. Det kanske är dumt av mig att tänka så men det gör jag, säger Daniel Hermansson.

Kontaktade kommunen

Daniel kontaktade både fotobolaget och kommunen samt gjorde en anmälan om diskriminering.

Daniel fick snart svar av kommunen att det aldrig tagits några gruppfoton på Tove och hennes klass, utan enskilda porträtt. Vid produktionen antogs det sedan att alla de elever som fanns med på enskilda fotografier även fanns med på något av de klassfoton som ingick i katalogen. Men det var felaktigt.

Här kommer svaret från Mjölby Kommun.Det har tydligen inte tagits något gruppfoto på Tove och hennes klasskamrat samt…

Gepostet von Daniel Hermansson am Samstag, 15. August 2020

I mejlet skriver kommunen också att man kommer ta de enskilda fotografierna på Tove och Chris och trycka upp en ny katalog samt skicka en förklaring till de berörda eleverna.

Men Daniel Hermansson tycker att förklaringen känns som en efterhandskonstruktion då de enskilda porträtten på både Tove och Chris var frivilliga.

– Den enskilda fotograferingen var helt frivillig och vi kunde ha avstått den och tagit bilder själva på avslutningen. Om vi nu hade valt att bara ta egna bilder på skolavslutningen hur hade man gjort då?

”Ta hänsyn till riskgrupper”

I en intervju med P4 Östergötland säger Christer Lord, utbildningschef, att man enbart tog enskilda fotografier på Tove och Chris på grund av coronaviruset.

– Vi var tvungna att ta hänsyn till vissa riskgrupper och med hänsyn till det blev det också vissa skillnader. Men fotografering skedde och bilderna skulle sammanfogas och bli en del i skolkatalogen och det skedde inte och det är det som är det olyckliga i det hela, den delen vi inte fick med, säger Christer Lord, utbildningschef på Mjölby kommun, till P4 Östergötland.

Tove Hermansson, 20.
Foto: privat

Men Daniel Hermansson tycker att även den här förklaringen har sina brister.

– För mig är det konstigt att man först skyller på att det blivit missförstånd med fotograf och korrektur för att sedan skylla på att man av hänsyn till coronavisruset bara tagit enskilda foton på dessa barn som tillhör en riskgrupp, säger Daniel till Newsner och tillägger:

– Efter fotograferingen satt Tove och Chris tillsammans med sina lärare och spelade och sjöng för oss föräldrar och assistenter till barnen. Det kunde man göra trots coronaviruset men inte ta en gruppbild till skolkatalogen, säger han.

Stackars Tove och hennes klass. Håller tummarna för att det snart kommer en ny katalog där alla elever är med.

Vad tycker du om det här? Dela gärna och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required