Billie, 12, med funktionsnedsättning skulle flyga med sin mamma – tvingades ur sin rullstol av flygbolaget

Heike Fabig, mamma till 12-åriga Billie fick ett hjärtekrossande besked på flygplatsen. Tillsammans skulle de flyga från Sydney till Launceston för ett sportevenemang.

Billie som sitter i rullstol, fick inte komma ombord.

Nu riktar mamma Heike skarp kritik mot flygbolaget.

När människor reser runt om i världen förutsätter vi alltid att vi kommer bli lika behandlade oavsett bakgrund, hälsa och hudfärg.

Att resa är trots allt en viktig funktion för att vi ska kunna lära oss om andras kulturer och att få komma över gränser mellan oss som annars finns.

För 12-åriga Billie skulle det bli en rolig resa tillsammans med hennes mamma Heike från Sydney till Launceston.

De hade sett fram emot att få resa bort ihop till ett sport evenemang när det plötsligt tog stopp för Billie på flygplatsen.

Let's go play some boccia

Posted by Heike Fabig on Tuesday, October 9, 2018

Fick inte ha med rullstolen – tvingades bäras ur den

På flygplatsen fick de beskedet att de fick inte resa med elektroniska rullstolen fram tills gaten, där de skulle gå ombord.

Istället fick de höra att trots att de hade rätt papper med sig och var på flygplatsen 2 timmar innan avfärd att de fick byta till en manuell rullstol när de skulle checka in eftersom ”det finns ingen lift nära gaten”.

– Vi fick förklaringen att personalen skulle tvingas flytta rullstolen från flygplatsen tillbaka till liften vid check-in disken, sen åka ner och flytta tillbaka stolen för att kunna lastas på flygplanet, skriver mamman i ett formellt klagomål, skriver The Sun.

När de hade var i Sydney fick Billie istället använda en väldigt smal rullstol som var alltför smal för hennes hälsotillstånd. Hela upplevelsen gjorde att Billie blev väldigt rädd och ledsen.

This is what it is like when your electric wheelchair gets taken away from you (two hours before flying, at check-in…

Posted by Heike Fabig on Thursday, March 28, 2019

Nu kräver mamman svar – efter flygbolagets behandling

Därför lade mamma Heike upp en bild från händelsen för att visa hur mycket det påverkade hennes dotter.

– Upplevelsen gjorde att Billie blev helt förkrossad. För henne kändes det som om de bokstavligen tog bort hennes ben, säger mamman till The Sun.

Nu ger en talesperson från flygbolaget Jetstar besked.

– Vi tar säkerheten och bekvämligheten för alla passagerare som kräver specifik assistans väldigt seriöst. Vi håller på att kolla närmare på Ms Fabig´s och hennes dotters upplevelse för att bättre förstå vad som hände. Vi förstår att alla som som reste var frustrerade och att resan kunde ha gjorts smidigare. Vi är i kontakt med Ms Fabig om upplevelsen.

Vi förstår din frustration Heike! Vilken mamma som helst hade gjort samma sak. Hoppas att resan trots problem gick bra ändå! Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida!