Björn, 74, blev påkörd av elsparkcykel – fotograferades av tonåring när han låg blödandes på marken

Gallaeristen Björn Wetterling skadades svårt efter att ha blivit påkörd av en elsparkcykelförare i juni i somras. Nu åtalas en 15-åring för kraschen, rapporterar Expressen.

Det var på nationaldagen den 6 juni, strax efter klockan 16.00, som galleristen Björn Wetterling och hans väninna, fotokonstnären Nathalia Edenmont, gick längs Klevgränd på Södermalm i Stockholm.

Plötsligt kom tonåringar på elsparkcyklar i fullfart mot dem.

För Expressen har Nathalia berättat att hon hörde ett sus, strax till höger om sig, och att hon då försökte dra Björn Wetterling ur vägen – men det var försent.

Björn blev påkörd bakifrån av den ena sparkcykeln och faller handlöst i marken.

Björn skadas allvarligt. Båda axlarna krossas och han blöder från huvudet och kämpar för att hålla sig vid medvetandet.

Tog en parkeringsbild

En 15-årig pojke, som körde elsparkcykeln, försöker parkera fordonet och tar ett foto till det uthyrande företaget Bolt som man gör för att bekräfta parkeringen. Det så att inte taxametern ska fortsätta ticka.

Foto: TT/ Shutterstock

På parkeringsbilden som har fått stor betydelse för utredningen syns en allvarligt skadad Björn Wetterling ligga i bakgrunden.

Björn Wetterlings målsägandebiträde, Mari Schaub-Iggström tycker att bilden är makaber.

– Det är bland det sjukaste jag sett i en förundersökning, säger Schaub-Iggström till Expressen och fortsätter:

– Att skicka in en bild av en svårt skadad person, jag tyckte verkligen det var underligt.

”Dödsredskap”

Mari riktar skarp kritik mot elsparkcyklarna och kallar dem för ”dödsredskap” och menar att det bara var ren tur att Bjrön överlevde den här olyckan.

Även Wetterling är kritisk till elsparkcyklarna och tycker det är bra att det blivit en debatt kring dess vara eller icke vara.

– Jag tycker att man ska förbjuda dem, eller reglera dem så att inte skitungarna kan köra dem överhuvudtaget.

Allvarliga men efter olyckan

Björn vårdades på sjukhus i 46 dagar efter olyckan och har ont än idag.

– Handen är inge bra, jag har ingen känsel i tre fingrar. Jag kan inte ens dricka en kopp kaffe med högerarmen, säger han.

– Jag har ont hela tiden.

Den 15-årige föraren har åtalats för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats. Han riskerar dessutom att dömas till ett högt skadestånd.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);