Björn Ferry storstädar älvarna med ungdomar – har plockat upp 177 ton skräp från vattnet

Älvstädning är ett projekt som den förre skidskytten Björn Ferry har hållit på med i sju år.

Tillsammans med ”Städa Sverige” har de tömt vattnet och stränderna på skräp, för en bättre miljö.

Initiativet hyllas nu av folk från hela Sverige.

I projektet ”Städa Sverige” samlas flera föreningar med ungdomar för att städa älvarna, och det har de gjort i sju år nu. Sedan de började 2013 har 177 ton skräp plockats upp längs och i älvarna. Tanken med projektet är att involvera så många idrottsföreningar och ungdomar som möjligt för att påverka synen på nedskräpning.

– Det är en viktig insats för miljön, men Älvstädningen är också en viktig investering för att påverka ungdomars attityd kring nedskräpning på sikt, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige till SVT Västernorrland.

Tar prover på vattnet

I år är 90 olika föreningar involverade i städningen av Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Nytt för i år är att ungdomarna tar prover på vattnet för att se förekomsten av mikroplaster, så att man lättare ska kunna städa inne i älvarna.

Och i spetsen av denna städning står den förre skidskytten Björn Ferry som är med och städar älvarna för en bättre miljö. För föreningarna innebär städningen en peng till deras egna kassa och samtidigt blir fler medvetna om miljöproblemet med att skräpa ned.

Björn Ferry. Foto: Wikimedia Commons/ Tommy Holl

I sociala medier sprid engagemanget som en löpeld och människor hyllar föreningarna och Björn Ferry för den viktiga insatsen:

”Ni är helt underbara.????”, skriver en person.

”Bra jobbat??”, skriver en annan.

Vilket fantastiskt initiativ och kanoninsats dessa människor gör! Om inte folk slutar skräpa ned kanske vi inte har några stränder kvar. Sprid gärna detta vidare för att visa att du är emot nedskräpningen!