Björn Olsens hårda krav – för att minska smittspridningen i jul: ”Då är man hyfsat säker”

Med bara 8 dagar kvar till julafton står det klart att allt fler svenskar vänder sig till privata aktörer för att testa sig för covid-19. Detta, så att de med säkerhet ska kunna fira högtiden med släkt och vänner.

Men professor Björn Olsen är osäker på om det där testet är värt pengarna, säger han till Tv4.

Smittspridningen ökar fortfarande i Sverige och med bara åtta dagar kvar till jul försöker många att gardera sig för en smittsäker jul.

Igår rapporterade Tv4 Nyheter att allt fler köper dyra covidtester för att kunna fira jul med varandra. Ett sådant test hos en privat vårdgivare kan kosta allt mellan 1500 kronor och 3000 kronor.

Men professor Björn Olsen är osäker på om det är en bra strategi

– För det första är det dyrt och för det andra är det bara en ögonblicksbild. Har man tagit ett covidtest som visar sig vara negativt och man då vill vara tillsammans med någon över jul då kanske man måste sätta sig direkt i karantän, säger han till Tv4.

Lite för sent

Björn Olsen menar att det är lätt att utsätta sig för smitta efter att man tagit testet, speciellt eftersom det är några dagar kvar till jul.

– Är det så att man prompt måste fira tillsammans med någon i jul så sätt dem som absolut vill göra det i karantän så långt som möjligt då. Det handlar inte om så många dagar. Man kan jobba hemifrån och kanske hålla ungarna hemma i några dagar. Då är man hyfsat safe, säger han till TV4.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Men för att vara helt säker är det lite sent att sätta sig och sina nära och kära i karantän nu.

– Om man ska vara riktigt svinhård så är det försent. Man ska egentligen ha en karantän på fjorton dagar för att vara helt säker. Men det är precis på gränsen, jag håller med.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);