Björn Olsens stora oro – efter beskedet om slopade restriktioner: ”Inte på något sätt över ännu”

Den 29 september tas fler restriktioner bort i Sverige. Det meddelade socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under tisdagen.

Många är positivt inställda till att samhället allt mer återgår till det normala. Men andra anser att det är alldeles för tidigt.

Allt fler vaccinerar sig och under tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att fler restriktioner kommer tas bort och att samhället kan börja återgå till det normala.

Från 29 september kommer deltagartak för allmänna och privata sammankomster tas bort. Även rekommendationen om att arbeta hemifrån slopas.

– Vaccinerna har visat sig vara effektiva. Vi har en god vaccinationstäckning och kan tydligt se effekten av vaccinationerna. Vi har de lägsta dödssiffrorna i Europa, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under pressträffen.

Riktar skarp kritik

Det har varit hejarop och glada miner på flera håll och beskedet välkomnas även av en del smittskyddsläkare.

Men alla ställer sig inte positivt till slopandet av restriktionerna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/ Stefan Jerrevång/ TT

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, tycker det är för tidigt att öppna upp samhället nu.

– Det är fortfarande ungefär 30 procent som inte är fullvaccinerade av Sveriges befolkning och vi ska inte glömma bort att vi har en stor andel barn och unga vuxna som inte är vaccinerade och de kan mycket väl ta hem smittan till sina föräldrar. Så det är inte på något sätt helt över ännu, säger Björn Olsen till Tv4 Nyheterna.

En annan som ocksåp är kritisk till att samhället öppnar upp är överläkaren Johan Styrud som menar att siffrorna fortsätter gå åt fel håll.

– Antalet inlagda ökar både på vanlig avdelning och på intensivvården och vi får absolut inte tappa fokus på det här. Om siffrorna fortsätter åt fel håll då är det fel att öppna upp samhället, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required