Foto: Wikimedia commons/TT

Björn Ulvaeus ryter ifrån – efter nya larmet om gängkriminella: ”Situationen börjar bli ohållbar”

Det är dags för Sverige att ompröva sekretesslagstiftningen – för att få ordning på klanbrottsligheten.

Det menar Björn Ulvaeus – som nu ryter ifrån i en egen artikel i Dagens Nyheter.

Det var förra veckan som vice rikspolischef Mats Löfving skapade stora rubriker när han i Ekots Lördagsintervju förklarade att det finns 40 kriminella nätverk i landet – något han benämnde som ”klaner”.

– Det är långt ifrån alla som vill bli en del av det svenska samhället. Just nu finns det 40 kriminella nätverk i Sverige, klaner. De har kommit till Sverige enbart i syfte att organisera och skapa kriminalitet, skaffa sig makt och tjäna pengar. Det handlar om narkotikabrott, utpressning men de tar sig också in i näringslivet och i det politiska livet, styrningen av kommuner, sade vice rikspolischef Mats Löfving i Ekots Lördagsintervju.

Enligt Löfving fostras även barnen in i kriminaliteten.

– Hela familjen, släkten och klanen uppfostrar barnen för att ta över styrningen av den den kriminella organisationen, sade han.

Foto: TT

Detta besked har under den senaste tiden fått många reaktioner.

Nu ger sig även Abba-stjärnan och entreprenören Björn Ulvaeus in i debatten. Han oroas över den ökade klanbrottsligheten, och tycker att Sverige borde se över sin sekretesslagstiftning – för att lättare komma åt brottsligheten.

”När kriminella gäng raserar förtroendet för våra viktigaste institutioner är det dags att tänka om i frågor som rör integriteten”, skriver Björn Ulvaeus i DN, uppger Expressen.

”Målet måste i första hand vara att göra så att livet för den kriminelle blir mycket tungt att leva”, skriver Abba-stjärnan.

För några år sedan föreslog Ulvaeus fler övervakningskameror.

”Kriminella gäng håller på att rasera förtroendet för institutioner som är byggda för att skapa trygghet och omsorg om de mest sårbara i vårt samhälle … Situationen börjar bli ohållbar”, skriver han.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Vad tycker du om Björns åsikter? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required